K sreči se poleg vse bolj nasičenega lepotnega trga, ki otežuje hitro in preprosto izbiro kozmetike, uveljavljajo tudi bolj lažja pravila ličenja in nege, ki so najbolj primerna za mamice, katerim vedno zmanjka časa za 'popolno' urejenost. Poglejmo, katere klasične zapovedi lahko mamice brez slabe vesti kršite.

 
licenje obraza


Popolno ličenje je vedno dobrodošlo. Mirno se lahko odločite za senčilo za veke, maskaro in črtalo hkrati, pa tudi za vpadljivo šminko na ustnicah, če le znate dobro izbirati barve. Blondinkam se bodo podali rožnati, temnolaskam olivni, rdečelaskam pa oranžni in roza toni.

2. Brez črtala za ustnice se bo šminka razmazala.

Se vam zdi, da imajo nenaličene ustnice oster rob. Ker je odgovor nikalen, tudi črtalo ni potrebno. Najnovejša rdečila se celo nanašajo s prsti in so mnogo obstojnejša kot klasična, ki jih nanašamo naravnost na ustnice.

3. Ne ličite se, če niste prej nanesli tekočega pudra.

Danes je moderna naravna polt, na katero lahko mirno nanašate druga ličila. S pudrom v prahu pa le prekrijte svetleče točke (nos, čelo, brada).

4. Ne nanašajte kreme čez ličila.

Strogo zapovedane postopke (naprej krema, puder, nato senčila) pri ličenju lahko pozabite. Čez senčilo in puder sicer ne boste nanašali mastne kreme, kadarkoli čez dan pa se bo koži prilegel blagi losjon.

5. Preden nanesete maskaro, navijte trepalnice.

Navijač za trepalnice je vse prej kot privlačen kozmetični pripomoček. Trepalnice lahko privzdignete po bolj naravni poti, s skrbno izbrano maskaro, žal nekoliko višjega cenovnega razreda.

6. Senčilo za veke ne sme biti iste barve kot oči.

Ravno nasprotno, vaše oči bodo bolj izstopale, če boste v tanjši liniji nad obrvmi nanesli enake odtenke, kot so vaše oči.

7. Barva nohtov se mora ujemati s šminko.

Daleč od tega! Kar poskusite, kako očarljivo se boste počutili, če bodo nohti rdeči, šminka pa oranžna. Še posebej poleti velja slogan: »Manj se trudim, lepša sem!«

8. Nohti naj med manikiro malce zadihajo.

Dihajo pljuča, ne nohti. Nalakirani nohti so zaščiteni pred lomljenjem. Ko pa odstranite lak, vseeno preverite, ali niso nemara nad ali pod njimi rumenkaste, bele ali zelenkaste pike, ki opozarjajo na glivično vnetje. Če so nohti po vsej površini rumenkati, pred lakiranjem nanesite zaščitni prozorni lak.

9. Ženski po tridesetem letu ne pristajajo dolgi lasje.

Kako dolgočasno bi bilo življenje, če bi bili po tridesetem letu obsojeni na kratke lase. Daleč od tega, da bi bili videti otročje, če se odločite za daljšo, vendar skrbno urejeno pričesko. Prej obratno - z daljšimi lasmi ženska poudari svojo individualnost in samozavest.

10. Samo narastka ne!

Kdo bi si mislil, da tudi nekaj centimetrov narastka sploh ne daje videz zanemarjenosti, prej poveča volumen las, še posebej pri pramenih! Seveda pa to ne velja za tiste, ki ste po naravi temnolaske in ste se odločile za svetlo barvo.

11. Dnevna krema je za dan, nočna pa za noč!

Koža ne ve, kdaj je dan in kdaj noč, mi smo tisti, ki si izmišljujemo dnevne in nočne pripravke. Čeprav vsebuje losjon zaščitni faktor, ga lahko nanesete ponoči (pore se zaradi tega ne bodo zamašile), nočno kremo, ki je še posebej hranljiva, pa lahko mirno nanesete podnevi - vendar pa vedite, da z njo niste zaščiteni pred UV-žarki.

Kaj pa bomo vedno upoštevale?

Ne bomo si stiskale mozoljčkov, ne bomo si same strigle las (ker tako ostrih škarij kot frizer najbrž nimamo in tvegamo razcepljene konice), ne bomo odstranjevale kožice ob nohtih na nogah (ker ta ščiti pred infekcijami), vedno bomo nanesle losjon z zaščitnim faktorjem (saj vendar nočemo gubic, kaj šele kožnega raka) in poskusile bomo nanesti čim manj ali nič ličil (ker smo po naravni poti najlepše).