Še veliko pred moderno farmakologijo, se je limona uporabljala v zdravilstvu. Ko še ni bilo znano kaj so vitamini in kako pomembni so za naše telo, so jo že uporabljali kot zdravilo. Uspešno so z njo zaustavljali krvavitve in čistili gnojne rane. 

limona

Na Siciliji, ki ima velike probleme s preskrbo pitne vode, je že od nekdaj veljalo, da se vse zaloge pitne vode redno oskrbujejo s svežimi polovicami limone. Ljudje so iz izkušnje vedeli, da limona razkužuje vodo, in moderne znanstvene razlage so to potrdile. Morda izvira prav iz teh starih običajev navada, da še dandanes serviramo vodo z rezino limone.

Limona vsebuje ogromno vitamina C, ki krepi naš imunski sistem, spodbuja pa tudi prebavo in asimilacijo mineralnih snovi, predvsem kalcija in železa. 
Vitamin C  je nujen tud za sintezo hormonov, tako spolnih kot stresnih. Uživanje limone poveča splošno vitalnost organizma, krepi imunski sistem, zavira vnetne procese, pomaga pri izgubljanju odvečne telesne teže in izboljšuje razpoloženje.

Limona za pomoč pri hujšanju: 

Potrebujemo: eno limono in eno pomarančo, zravnano žličko nerafiniranega trsnega sladkorja, ščepec cimeta.
Priprava: Limono in pomarančo prerežemo in iztisnemo sok.Vlijemo v kozarec in dodamo sladkor ter cimet. Po okusu dolijemo izvirsko vodo.