Leta 1561 si je kralj Filip II. Madrid izbral za prestolnico takrat kolonialnega imperija.V tistem času je bilo tam prebivalcev 25.000, danes pa jih je 4.500.000.

 

madrid

Madrid je postal mesto, ki nikoli ne spi. Na ulicah la Marcha je ponoči vedno živahno.Prebivalci Madrida radi hodijo v park Parque del Retiro, kjer najdejo mir, ki ga v središču mesta ni nikoli.
Plaza Puerta del Sol je trg, ki je nekoč veljal za sredino Madrida je danes točka od koder se štejejo kilometri po celi državi prepletenih cest.
Na urinem stolpu poštne hiše Casa del Correos je zlata krogla, ki oznanja novo leto. Tam je takrat vedno zbrano na tisoče ljudi. Leta 1734 je pogorel Alcazar in takrat je nastal prostor za današnjo Kraljevo palačo Palacio Real, ki je zgrajena iz granita in apnenca.

Ko se zvečeri, mesto zaživi,takrat se prične zabava. Na ulicah je polno ljudi, ki hitijo v kavarne, diskoteke, priljubljene lokale, nekateri pa zavijejo v kino. Tam najdete veliko restavracij, ki so vedno polne, kjer ne manjka dobre hrane in pijače.
Lahko si naročite jedi značilne za Španijo, kot so: olive, tortille, morske sadeže, sir in celo polže in različne coctaile. Tam so zabave, ki se lahko zavlečejo do zgodnjih jutranjih ur ali celo do sredine dneva.

Oglejte si še:

- Lahko greste na krožno vožnjo z avtobusom na katerega lahko vstopite na vsaki postaji.

- Če si zaželite kakšen izlet, se lahko odpeljete z železniške postaje Atocha.

- Kip Don Kihota in Sančo Panse stoji od leta 1928 na Plaza de Espana, zraven pa je njun izumitelj, pisatelj Miguel de Cervantes.

- Park Montana del Principe Pio je Templo de Debod, ki je iz 4. stoletja pr. n. št. in je bil darilo od egiptovske vlade.

- Cesta, ki vzbuja pozornost je glavna poslovna cesta Gran Via, ki poteka od Calle de Alcala pa vse do Plaze de Espana.

- Na Plaza Mayor je veliko kavarn, tam pa je bila nekoč osrednja tržnica.

- Kolumbov steber, ki stoji na Plazi de Coln je bil zasnovan v 70. letih iz njega pa teče voda.

- Prada je muzej, ki premore več kot 500 kiparskih izdelkov. V Madridu boste našli veliko muzejev.

- Vrata Puerto de Alcala so bila postavljena leta 1764- 78, še iz časa Karla III., stojijo na mestu nekdanjih vhodnih mestnih vrat.

- V parku Parque del Retiro, najdete senco, lahko veslate ali pa se samo sprehajate.

- Pred palačo Palacio de las Cortes stoji bronasti lev, ki pazi nanjo. V tej stavbi je od leta 1978 španski parlament.

Madrid je poln vodometov, zanimivih špansko govorečih ljudi in pa turistov, ki siga vsako leto množično ogledujejo. Morda zaradi kulture, znamenitosti ali pa zaradi nogometnega kluba Real Madrid. Vsekakor je to velemesto, ki je zelo zanimivo in vredno ogleda. Madrid je mesto, ki vam bo zagotovo všeč.