SESTAVINE ZA 8 OSEB:
2 velika šopa jušne zelenjave, 750 g kiselkastih jabolk (npr. boskop ali jonatan), 1 za peko pripravljena mlada gos (težka približno 3,5 kg), sol, sveže zmlet poper, 2 do 3 žličke suhega navadnega pelina in 250 ml piva.

 

Jušno zelenjavo očistimo, po potrebi olupimo, operemo in narežemo na večje kose. Jabolka operemo in jim izdolbemo peščišča. Nato sadeže razrežemo na četrtine ali na polovice ali pa pustimo cele, odvisno od velikosti. Gos zunaj in znotraj oplaknemo s hladno vodo in do suhega osušimo. Nato jo zunaj in znotraj natremo s soljo ter poprom. Potresemo jo s pelinom, nekaj pa ga položimo v trebušno odprtino, kamor položimo tudi jabolka. Kožo potegnemo čez odprtino in jo spnemo s petimi ali šestimi zobotrebci. Zobotrebce ovijemo s kuhinjskim sukancem, da bodo zanesljivo držali. Gos položimo na rešetko tako, da je prsna stran spodaj, in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 220 oC. V globlji pekač iz pečice razdelimo jušno zelenjavo, ga postavimo pod rešetko in vlijemo vanj 750 ml kropa. Pečemo 45 minut. Vročino znižamo na 170 oC, gos obrnemo tako, da je prsna stran zgoraj, in z ostrim šilom večkrat zabodemo pod perutnice, da se bo maščoba lahko izcejala. Gos pečemo še 2 uri. Vmes jo pogosto prelivamo s sokom, ki izteka v globlji pekač. 15 minut pred koncem pečenja gos prelijemo s pivom, vročino pa spet zvišamo na 220 oC. Pečeno gos vzamemo iz pečice in pustimo počivati toliko časa, da pripravimo omako. Gosi ne pokrivamo z aluminijasto folijo, ker bi se hrustljavo zapečena kožica zmehčala. Vsebino pekača precedimo in posnamemo maščobo. Omako lahko ponudimo kar takšno ali pa jo nekoliko zgostimo s podmetom iz hladne vode in jedilnega škroba. V tem primeru jo moramo še prevreti. - Klasična priloga k tako pripravljeni gosi so krompirjevi cmoki in dušeno rdeče zelje.