maska iz gline

Naravna maska iz bele, sive ali zelene gline

Glina prečisti in obnovi telo navznoter in navzven - vendar lahko tudi zelo izsuši površino kože, če je ne uporabljmo pravilno! Gline nikoli ne nanesemo direktno na kožo, temveč jo prej vedno prekrijemo z mokro krpo ali gazo namočeno v mineralno vodo ali žajbljev čaj.


Če je le mogoče, uporabljajte biološko prečiščeno glino zanesljivega izvora.
Sivo in zeleno glino uporabljamo za telo, za obraz pa uporabljajmo le belo glino, ki je biološko prečiščena. Biološko prečiščene gline lahko tudi uživamo, če imajo ustrezen certifikat.

Za suho kožo

Glini dodajte dodajte dve žlicki biološko predelane smetane iz soje ali kvalitetno čistilno mleko, ter nekaj kapljic olivnega olja.

Za zelo izsušeno kožo

Enaki mešanici kot za suho kožo dodajte še olje pšeničnih kalčkov. Nanesite zmes in nato prekrijte z folijo ali mlačno tetra krpo. Maska naj deluje vsaj 15 min.

 

Za telo

Glineno zmes pripravite enako kot za obrazne maske. Za boljši učinek se zavijte v platneno rjuho namočeno v slano vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic kisa. Lahko pa se preprosto povijete v plastično folijo. Glineno oblogo pustite učinkovati vsaj eno uro!

Lecitin maska

Za starejšo kožo

Maska je izredno bogata s proteini in fosforjem. Zelo primerna je za starejšo kožao, po nekajkratni uporabi se koža popolnoma obnovi.

Potrebujemo:

 • 1 žlico lecitina v prahu
 • 3 žlice tople prekuhane vode
 • 1 žlico kisle smetane
 • 2 žlici pretlačene sojine mase
 • 1 žlico kisle smetane


Uporabimo lahko lecitin v prahu, ki ga dobimo v lekarni in je primeren tudi za uživanje. pred uporabo ga obvezno raztopimo v mlačni vodi. 
Sojo lahko po želji tudi skuhamo in prepasiramo

 

Uporaba:
Gosto zmes nanesemo na obraz in pustimo učinkovati 15-20 minut. Če se odpravljate na večerno prireditev in bi radi zasijali si masko pripravite dan prej in postavite maso v hladilnik. Še mrzlo nanesite na očiščeno kožo.

Kosmičeva maska

Bogata z vitamini

Maska kožo obnovi in osveži in je primerna za vsak tip ali starost kože. Zaradi kosmičev je bogata z vitamini B, D, Ca, Mg...

Potrebujemo:

 • 2 žlici zmletih kosmičev
 • 2 žlici jogurta
 • 1 banano
 • 1/2 žlice olivnega ali mandljevega olja

Jogurt in banano pretlačimo in zmešamo, nato pa v zmes dodamo še zmlete kosmiče. Zmesi dodamo pol žlice olivnega ali mandljevega olja.

Uporaba:
Masko nanesemo na obraz, vrat in dekolte. Prekrijemo s plastično folijo in toplo frotirko za in pustimo delvati 20 minut. Nato obraz izmenoma opljuskamo z toplo in mrzlo vodo.

Če pa imate radi kosmiče, ne bo nič narobe, če masko- seveda tisto kar vam ostane, preprosto tudi pojeste!

Maska iz krompirja in jabolka

Za problematično kožo

Kadar kožo predolgo zanemarjamo, postane ta utrujena, izsušena in precej nečista. Takno kožo je težko obnoviti na hitro. Poskusite lahko z naslednjo masko, ki ima na kožo izrazito alkalen učinek.

Potrebujemo:

 • 1 olupljen krompir
 • 1 olupljeno jabolko
 • nekaj žlic fino zmletih ovsenih kosmičev
 • 1 žlico olivnega ali mandljevega olja

 

Krompir in jabolko zrežemo na krhlje in dolijemo vodo. Kuhamo toliko časa, da nastane gosta čežana. Med mešanjem dodamo zmlete kosmiče in žlico olja.

Uporaba:
Gosto zmes nanesemo na čisto kožo po obrazu in dekolteju. Prekrijemo s tetra plenico ali frotirko. Pustimo učinkovati 20 minut. Postopek ponavljamo enkrat na teden vsaj štiri tedne. Koža se popolnoma očisti, postane voljna in sijoča.