Zaradi vsestranske uporabnosti močno dišečega nizkega grmička, katerega vse nadzemne dele lahko uporabimo v zdravilne namene in kot začimbo, nekateri menijo, da v vseh pogledih opravičuje in upravičuje svoje ime, saj je prav tako blagodejna kot naše mame. 

Materina dušica ali divji timijan


Blaži namreč vrsto težav: od zapletov pri prebavi, čisti aknasto kožo, zdravilno učinkuje na dihalne organe, pomaga pri prebavnih težavah, odpravlja vetrove in deluje kot psihoterapevtik.    
Lahko jo nabiramo vse od maja do septembra, ko cveti, uporabljamo pa jo svežo ali posušeno. Materino dušico so poznali že stari Egipčani kot razkužilo in kot sredstvo za balzamiranje trupel. Njeno ime (thymus) izvira iz stare Grčije in pomeni pogum, zato so jo uporabljali za spodbujanje vojščakov in kot dišavnico v pijačah in sirih. Stari Rimljani so jo visoko cenili kot zdravilo, v srednjem veku pa so ji zaradi vsesplošnih zdravilnih lastnosti pripisovali tudi mistične lastnosti, saj naj bi njen vonj odganjal zle duhove in pomagal k večji živahnosti, spodbujal moč in krepil pogum. Danes poznamo okoli 350 različnih varietet materine dušice, ki jih prepoznamo po močnem vonju njenega eteričnega olja.

Protibakterijsko delovanje

Njen razkuževalni učinek je v ljudskem zdravilstvu znan že tisočletja, pozneje pa so v laboratorijih dokazali, da pripravki iz nje hitro uničujejo mnoge vrste bakterij in glivic, delujejo protivnetno, tako pri notranji kot zunanji uporabi. Tako materina dušica nekajkrat bolj uspešno in z mnogo manjšimi stranskimi učinki kot običajna zdravila iztreblja črevesne zajedavce, kot so gliste in celo trakulje. Na prebavni trakt in izločala deluje protibakterijsko in pomaga pri katarjih želodca  in črevesja. Njene sestavine pomagajo pri driskah, ker uničujejo bakterije in delujejo proti krčem. Čaj iz materine dušice rahlo pospešuje izločanje vode iz telesa, hkrati pa odpravlja tudi podančice.    
V kozmetični industriji je olje divjega timijana, timol, mnogokrat sestavina dezodorantov, krem, zobnih past in tonikov, ker poleg razkuževalnega učinka in prijetnega vonja pospešujejo prekrvitev kože. Njegove učinkovine zavirajo gnitja, saj zdravijo različne kožne in podkožne bolezni, odpravljajo tvore in čistijo akne. Blagi poparki omejujejo razjede in  krvavitve, saj delujejo adstringentno. Materina dušica vsebuje žlahtno eterično olje, katerega glavne učinkovine so linalool, karvakrol, geraniol, borneol in cineol in – najpomembnejša – timol. 

Uporaba v kozmetiki in medicini

Timol je izredno močan antiseptik, saj gnitje preprečuje že, če je 3000-krat razredčen, zato ga uporabljajo v kozmetiki in medicini, v večjih količinah pa je nevaren, saj že 6 g le-tega povzroči smrt. S pitjem čaja iz materine dušice razkužujemo črevesje, dihalne poti in izločala. Timol so zaradi njegovega  močnega protibakterijskega delovanja pričeli proizvajati tudi sintetično in danes je najbolj razširjen antiseptik v laboratorijih in živilski industriji. Materina dušica poleg eteričnega olja vsebuje tudi številne kisline, grenčine, čreslovine in flavonoide, ki pri mnogih zdravstvenih težavah delujejo vzajemno in še ne v celoti pojasnjeno.