SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
2 svinjski ribici (po približno 300 g), sol, sveže zmlet poper, 1 žlička sladke rdeče paprike, 8 do 10 tankih rezin prekajene slanine, 100 g gorgonzole, 3 žlice kisle smetane, 3 žlice pinjol, kajenski poper in maščoba za posodo.

 

Meso oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Narežemo ga na slabe 3 cm debele medaljone in jih z dlanjo malo potlačimo. Po obeh straneh jih začinimo s soljo, poprom in papriko. Ovijemo jih z rezinami slanine in tesno zložimo v namaščeno plitvo nepregorno posodo. Posodo postavimo na spodnjo poličko pečice, ki smo jo segreli na 220 stopinj C, in medaljone pečemo približno 20 minut.

Medtem gorgonzolo zdrobimo z vilicami in skupaj s smetano umešamo v gosto pasto. Pinjole sesekljamo in jih primešamo. Mešanico začinimo z malo kajenskega popra. Ko so se medaljoni pekli 20 minut, razdelimo nanje sirovo mešanico in posodo prestavimo v zgornji del pečice. Vročino zvišamo na 240 oC in medaljone prepekamo samo še toliko časa, da se sir razpusti. Takoj ponudimo.

Za prilogi pripravimo zelenjavni riž ali krompirjev pire in solato. Če želimo, lahko gorgonzolo nadomestimo z roquefortom.