Za marsikoga je postala ta vrsta prehrane način življenja. Zapisi beležijo, da je grški zdravnik, imenovan Galen, v 2. stoletju pisal o zdravi prehrani. Opisoval je zelenjavo, semena, žita, sadje, ribe in majhne količine mesa.

Mediteranska dieta


Znano je, da je ljudje v Sredozemlju zelo redko obolevajo za srčno-žilnimi boleznimi. Razlog je v tem, da vsebuje hrana na tem območju zelo malo nasičenih maščob. Znanstveniki so ugotavljali, da obolevajo bogatejši ljudje, ker uživajo hrano z veliko mesa in maščob.

Olivno olje, najbolj uporabljana maščoba na Mediteranu, se zelo priporoča za uživanje, saj zvišuje raven dobrega holesterola in manjša slabega. Tudi sadje in zelenjava naj bosta na jedliniku vsak dan. Vsebujeta namreč veliko vitamina C in E, karotenoidov, vlaknin in flavonidov, ki imajo dolgoročno zelo ugoden vpliv na zdravje, saj preprečujejo nastanek številnih bolezni sodobnega sveta.