Eksotični granatovec je od 2 do 7 m visoka rastlina (grm ali manjše drevo), ki od maja do septembra vzbuja pozornost in se kaže v veličastni podobi z razkazovanjem rdečih zvezdastih cvetov. Zgodba zase pa je plod, katerega sredica je dobro zavarovana pod usnjato lupino in jo s slastjo uživamo od septembra pa vse do januarja ali še nekoliko dlje.

granatna jabolka


Granatovec izvira iz jugozahodne Azije, od koder se je razširil po severu Afrike (zlasti Egiptu), Sredozemlju in celo do Mehike, vzhodno pa do Indije in Kitajske. Za tradicionalna ljudstva je pomemben kot simbol plodnosti, veličastva, mladosti in življenjske moči. Njegovo zdravilno moč so preizkušali tudi z znanstvenega stališča in prišli do številnih pomembnih zaključkov, ki so posledica raznovrstne, bogate kemijske sestave. Tako postaja sadež vedno bolj zanimiv tudi za kozmetično industrijo. Odkrili so namreč,da ima ugodne učinke na kožo, tako mastno in aknasto kot občutljivo in zrelo.

-Lubje, torej lupina, ki ščiti semena, vsebuje 20 do 25% taninov oziroma čreslovine. To so spojine, ki so prisotne tudi v nezrelem sadju in mu dajejo trpek okus (na primer nedozorjen kaki). Izvleček lubja ima zaradi taninov adstringentno (veže izločke) in protimikrobno delovanje, zato je primeren za vgrajevanje v kozmetične izdelke za nečisto in aknasto kožo.

-Tudi plod vsebuje skoraj 30% taninov, sladkorje, fenolkarboksilne kisline, kot sta klorogenska in elagna. Klorogenska kislina deluje kot lovilec prostih radikalov – je antioksidant. Z zaviranjem glikacijskih procesov upočasnjuje staranje in nastajanje pigmentnih lis. Deluje blažilno pri atopijskem dermatitisu in vnetjih kože, v in vitro raziskavah pa so celo dokazali protitumorno delovanje. Elagna kislina inhibira encim tirozinazo, ki je ključen pri procesu pigmentacije. Te sestavine ploda so dokaz, da ima granatno jabolko ugodne učinke tudi za zrelo kožo.V plodu najdemo tudi ursolno in oleanolno kislino, ki povečujeta rast las in delujeta protitumorno.

-Iz semena se pridobiva maščobno olje, ki je bogat vir edinstvene punicinske kisline. To je -5 maščobna kislina, ki izkazuje izrazito protivnetno (primerno za občutljivo kožo) in protitumorno delovanje, zato se priporoča za nego zrele kože, saj kot vemo, se z leti v našem telesu kopičijo mutacije in nenehno razvijajo tumorske celice, ki jih imunski sistem do določene mere obvladuje in uničuje. Poleg tega olje vsebuje tudi ženske spolne hormone, predvsem estradiol in estron, katerih količina s starostjo upada. Zaradi tega se zmanjša proizvodnja kolagena, koža je manj čvrsta, pojavljajo se gubice. Torej ima tudi s tega stališča ugodne učinke pri upočasnjevanju staranja. Poudariti je treba, da olje granatnega jabolka NI primerno za nego mastne in aknaste kože, saj lahko spodbudi nastanek nepravilnosti (podobno kot avokadovo olje in kakavovo maslo).

Pri vgrajevanju olja granatnega jabolka v kozmetične izdelke je treba sočasno uporabiti tudi večjo količino antioksidantov, saj je zaradi punicinske maščobne kisline, ki je nenasičena (konjugirane oziroma izmenjujoče se dvojne vezi) bolj dovzetna za procese oksidacije in pojava žarkosti.

Nenazadnje pa se moramo dotakniti še področja prehrane. Granatno jabolko velja za nepogrešljiv dodatek kosmičem, solatam, ajdovi, proseni kaši, bolj eksotičnim prilogam, kot sta kuskus in bulgur, sadnim kupam … Z uživanjem granatnega jabolka bomo poskrbeli za vnos antioksidantov, vitaminov C, B2 in B3 ter kalija in fosforja. Tako, za zdravje je poskrbljeno, zdaj pa naj na plano pride vaša kreativnost!