Multivitamin je vsak pripravek, ki vsebuje več kot en vitamin, včasih pa tudi minerale ali celo rastlinske izvlečke.

 multivitamini

Beseda vitamin je latinskega izvora, sestavljena iz besed 'vita' (življenje) in 'aminum' (amin - organska spojina). Torej so vitamini organske snovi, ki jih najdemo le v živih stvareh (rastlinah in živalih). Telo jih nujno potrebuje za pravilen potek presnovnih procesov. Kljub redkim izjemam pa jih telo večinoma ne more proizvajati samo in jih je potrebno vanj vnašati s hrano ali vitaminskimi dodatki. Nujno so potrebni za normalno rast, vitalnost in normalno življenje.

Kako delujejo?

Z vitamini se ne da nadomestiti hrane, pravzaprav se ti brez hrane sploh ne morejo presnavljati, zato je najbolje, da se jih uživa skupaj z njo. Vitamini pomagajo uravnavati presnovo, pripomorejo k spremembi maščobe in ogljikovih hidratov v energijo, hkrati pa pomagajo pri razvoju kosti in tkiv v telesu.

Oblike multivitaminov

Več vitaminov in mineralov skupaj najpogosteje najdemo v obliki tablet, gelov in injekcij.

Komu so namenjeni?

Multivitamini se priporočajo osebam z neuravnoteženimi prehranskimi navadami (razlogi so v shujševalnih dietah, ki prepovedujejo določeno vrsto hrane, in izbirčnosti posameznika) in tistim, katerim se spremenijo potrebe za določeno sestavino (nosečnost, bolezen, starost). A pozor - niso vsi multivitamini primerni za vsa stanja, saj nekateri vsebujejo več ali manj določenega vitamina ali so celo brez katerega izmed njih.

Multivitamini in nosečnost

Za bodočo mamo je obdobje nosečnosti dokaj občutljivo, saj mora paziti na zdravo in zadostno prehranjevanje. Za dojenčka, ki se v njej razvija, je nadvse pomembno, da za zdravo rast dobi vse potrebne vitamine. Njihov primanjkljaj je lahko nevaren, redko kdo pa razmišlja, da tudi presežek ne prinese ničesar dobrega. Posebno pazljive bi morale biti nosečnice ob prevelikem vnosu vitamina A (oblike retinol) v telo. Multivitamini, ki so namenjeni nosečnicam, v Sloveniji še vključujejo ta vitamin, v nekaterih drugih državah (ZDA, Avstralija itd.) pa tega vitamina v multivitaminskih pripravkih za nosečnice ne vključujejo več.

Odmerjanje

Multivitamini, namenjeni normalni populaciji, vsebujejo različne odmerke posameznega vitamina in minerala. Največkrat so sestavljeni tako, da sledijo standardom dnevne priporočene količine oziroma so nekoliko pod njo. Predoziranje je lahko nevarno, zato se je potrebno večjim količinam izogniti, če nismo pod zdravniškim nadzorom. Ponavadi je potrebno vzeti eno tableto dnevno.

Pazljivost

Poleg prevelikega odmerka je potrebna pazljivost pri kombinaciji z drugimi zdravili (na primer tistimi, ki redčijo kri) in če smo ali nameravamo biti noseči ali med dojenjem. Izključene niso niti možnosti za alergijo na posamezen vitamin.