SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
300 g mladih korenčkov, sol, 400 g mladega pora, 250 g puste skute, ostre gorčice po okusu, 1 rumenjak, sveže zmlet poper, 1 šop jušne zelenjave, 1 kg mesa od puranjih prsi v kosu, 400 g krompirja, 4 paradižniki, 2 do 3 žlice olja, 125 ml čiste juhe iz koncentrata, 2 žlici jedilnega škroba in 100 ml kisle smetane.

 

Korenčke ostrgamo, operemo in narežemo na tanka kolesca. Stresemo jih v slan krop, kuhamo nekaj minut in odcedimo. 100 g pora očistimo, pazljivo operemo in narežemo na obročke. Skuti primešamo gorčico in jo gladko razmešamo z rumenjakom. Posolimo, popopramo ter primešamo korenček in por. Jušno zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na večje koščke. Meso oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Od strani vanj zarežemo žep in ga napolnimo s skutnim nadevom. Odprtino spnemo z lesenimi palčkami in kos ovijemo s kuhinjskim sukancem. Pečenko položimo na pekač. Okoli mesa porazdelimo jušno zelenjavo. Prilijemo 1/2 l vode in postavimo pekač v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj C. Pečenko pečemo 1 uro in 15 minut.

Medtem krompir olupimo, operemo, razpolovimo in približno 20 minut kuhamo v slani vodi. Preostali por temeljito očistimo, operemo in narežemo na debelejše obročke. Paradižnike operemo, jim izrežemo nastavke za pecelj in jih narežemo na krhlje. V kozici segrejemo olje, stresemo nanj por in ga opražimo. Zalijemo z juho in dušimo 5 minut. Dodamo paradižnik in ga segrejemo. Mešanico posolimo in popopramo. Primešamo kuhan in dobro odcejen krompir.

Pečenko vzamemo iz pečice. Meso preložimo na pogret pladenj in previdno odstranimo sukanec in palčke. Tekočino iz pekača precedimo v drugo kozico in zavremo. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo vode in podmet primešamo omaki. Zavremo in vremo nekaj minut. Primešamo kislo smetano in znova segrejemo, zavreti pa omaka ne sme več. Omako pokusimo in začinimo z gorčico, s soljo in poprom. Prilogo s krompirjem lepo naložimo k mesu. Omako ponudimo posebej.