1,5 kg telečjih prsi (mesarja prosimo, naj vreže vanje žep), sol, sveže zmlet poper, 4 žemlje od prejšnjega dne, 150 ml vročega mleka, 100 g šampinjonov, 2 čebuli, 1 strok česna, 100 g mesnate slanine, 3 žlice olja, 1 žlica sesekljanega žajblja, 4 žlice sesekljanega peteršilja, 1 jajce, 2 velika korenčka, 1 por, 400 ml čiste goveje juhe in 150 ml suhega belega vina.

 

Meso oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Zunaj in znotraj ga natremo s soljo in poprom. Žemlje narežemo na koščke in polijemo z vročim mlekom. Šampinjone skrbno obrišemo najprej z vlažno in nato s suho krpo (če jih moramo oprati, storimo to zelo hitro, da ne bi vsrkali preveč vode, potem pa jih takoj do suhega obrišemo). Čebulo in česen olupimo. Očiščene šampinjone, čebulo in česen sesekljamo. Slanino narežemo na kockice. V ponvi segrejemo 1 žlico olja in na njem približno 3 minute pražimo slanino. Dodamo gobe, čebulo in česen ter počasi pražimo 10 minut. Mešanico stresemo k namočenem žemljam. Dodamo žajbelj, peteršilj in jajce ter dobro zmešamo. Nadev posolimo in popopramo ter z njim napolnimo žep v mesu. Odprtino zašijemo z veliko iglo in kuhinjsko vrvico.
Korenčka ostrgamo in operemo. Por očistimo in operemo. Oboje narežemo na kose. V višjem pekaču segrejemo preostalo olje, položimo nanj nadevane telečje prsi in jih po vseh straneh opečemo. Okoli mesa razporedimo korenček in por. Zalijemo z juho in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC. Pečemo dobrih 90 minut. Med peko meso večkrat prelijemo s tekočino iz pekača.

Pečeno meso vzamemo iz pekača in zavijemo v aluminijasto folijo. Tekočino iz pekača prelijemo v kozico. V pekač zlijemo vino in strgamo po dnu, da se odlušči prijeti mesni sok. Zlijemo v kozico. Zavremo in kuhamo tako dolgo, da se pokuha na polovico. Vsebino kozice precedimo, po potrebi dosolimo in dopopramo ter ponudimo kot omako. Lahko jo tudi zgostimo z gostilom za omake.