Prva naloga: Pred nastopom delovnega mesta, se pozanimajte o vašem nadrejenem. Morda boste presenečeni.

sef


Verjetno ste redki med vami, ki nimate vsaj kančka nedolžnega sovraštva do vašega šefa. Bodisi ga sovražite zmeraj in povsod, ali pa le takrat kadar z vašim delom ni zadovoljen in vas po vaše graja po nepotrebnem.

Temu lahko naredite konec! Kako? Preprosto.

Poskrbite, da vas bo vaš šef vzljubil in bo že zaradi tega, ker bo vedel, da ga globoko spoštujete, trikrat premislil, v kakšni meri in na kakšen način vam bo izrekel naslednjo grajo.

1. Do šefa imejte spoštljiv odnos. Zmeraj ga vljudno pozdravite in s kakšno vljudnostno frazo vprašajte po njegovem počutju. Ne pozabite na nasmeh na obraz. Saj veste: nasmeh dela čudeže!

2. Ne bodite vsiljivi, pa vendar se mu ponudite za pomoč, kadar sami presodite, da jo potrebuje.

3. Nikoli, ampak res nikoli, ne tožarite vaših sodelavcev. Spore rešujte na čim bolj prijateljski način med sabo. Če boste hoteli sodelavko, ki vas je danes cel dan grdo gledala, ker pač nima danes najboljšega dneva, pograjati pred šefom, si v tem trenutku premislite.

Šef bi lahko razumel vse skupaj narobe in si vašo grajo razlagal kot poizkus prilizovanju njemu samem. Kar pa velika večina šefov ne mara. Raje se "prilizujte" šefu z vašim delom. Verjemite vsekakor boljši poizkus.

4. Delo opravljajte korektno in vsako napako obžalujte ter se temu primerno opravičite. Skušajte jo popraviti pred njegovimi očmi s kakšnim drugim delom. Naj vidi da vam je žal. Hkrati pa dokažite, da je bil le spodrsljaj in da ste kljub vsemu vredni zaupanja.

Bodite delovni, dobre volje, nasmejani in seveda zmeraj urejeni. Tako boste pustili najboljši možen vtis pri vašem šefu. In morda, boste na takšen način, pridobili kakšno simpatijo in izgubili tisti kanček sovraštva, ki ga nosite v sebi.