Cimet gre pozimi za med ... Z medom je sploh v zelo dobrih odnosih ... Za med gre zaradi zime, saj velja za ogrevalno zelišče. No, pa tudi zaradi praznikov in veselega decembra, saj je obvezna sestavina prazničnih potpurijev, sveč in čajev, pa tudi kuhanega vina.

cimet

 

Cimet (Cinnamomum zeylanicum) izvira iz Indonezije, s Cejlona. Kitajci naj bi ga uporabljali že pred petimi tisočletji. Stari Egipčani so z njim začinjali napitke, balzamirali trupla in zdravili številne bolezni. Cenili so ga tako močno, da naj bi bil dražji od samega zlata. Nanj je prisegal rimski cesar Neron. Svoji ženi je ob pokopu namenil velike količine cimeta, saj je menil, da niti v onostranstvu ne sme ostati brez tako vrhunske začimbe.

Zvite palčice ali prah

Cimet pridobivajo iz lubja cimetovca, tropskega drevesa, ki zrase do deset metrov visoko, a ga gojijo na plantažah pretežno kot grm. Največ cimeta dobimo s Šrilanke, Malezije, Madagaskarja in Sejšelov. V začimbne in zdravilne namene uporabljamo posušeno tanko notranjo plast skorje, delno kot zvite paličice in delno kot prah. Vsi vemo, da košček cimetove skorjice izboljša okus kuhanega vina ali kompota, mleti cimet pa jabolčnega zavitka ali narastka. Praznične zimske večere v svojem domu polepšamo, če prižgemo svečko z dodanim cimetom. Cimetove palčke, povezane v snopke, so navadno tudi sestavina prazničnega potpurija.

Skodelica cimetovega čaja

Cimet v krajih, od koder je doma, že od nekdaj velja za začimbo, ki ogreva v mrazu. Pospeši namreč krvni obtok, zlasti v prsih. V pomoč nam je lahko tudi pri drugih zimskih boleznih, denimo prehladih ali gripi ter splošni oslabelosti. Koristi tudi v prazničnem času, ko se preveč najemo ali napijemo. Uspešno odpravlja prebavne motnje, krče in vetrove. V ta namen si pripravimo skodelico cimetovega poparka iz žličke sesekljane skorjice. Spijemo do tri skodelice čaja na dan pred obroki.

Pomoč diabetikom

Po novejših raziskavah naj bi že majhne količine cimeta v hrani zmanjševale nivo sladkorja v krvi. Eden od polifenolov, ki jih cimet vsebuje, naj bi deloval podobno kot inzulin, omejil naj bi tudi delež maščob in holesterola v krvi. Tako naj bi že četrt čajne žličke cimeta na dan zmanjševalo krvni sladkor.

Za vitalnost in svež dah

Napitek iz pol žlice medu in kozarca vode, ki ga posujemo s cimetovim prahom, naj bi pripomogel k vitalnosti. Treba ga je piti zjutraj ter po tretji uri popoldne. Čaj iz medu in cimetovega prahu slovi po svojih pomlajevalnih učinkih. Nekateri so prepričani, da podaljšuje tudi življenje. Če že to ne, je gotovo, da krepi imunski sitem, ščiti telo pred bakterijami in napadi virusov, pomaga pri hujšanju in odpravlja neprijeten ustni zadah.

Zmerna raba

Ob pravilni uporabi ni pričakovati stranskih učinkov, če pa z njim pretiravamo, lahko pride do prehitrega bitja srca, zasoplosti, črevesnih krčev, potenja, zaspanosti in depresije. Kot začimba pri kuhi ni nevaren in ne povzroča preglavic, niti nosečnicam, ki pa ga ne smejo uživati kot zdravilo.