O eritropoetinu se zadnje dni kar veliko piše. Ampak to ni edina substanca, ki se rada pojavi kot pomoč pri doseganju čim višjih rezultatov. Jaz vam ponujam nandrolon (Deca-Durabolin). Tudi ta rad zaide na prve strani časopisov.

Nandrolon

 

Nandrolon je anabolični steroid, ki je večkrat sprožil hude afere okoli zelo znanih svetovnih športnih asov. Naj naštejem le nekatere: Linford Christie, Mark Richardson and Dougie Walker (vsi zelo znano britanski šprinterji), Merlene Ottey (svetovna rekorderka na 200 m) in Dieter Baumann (tekač na 500 m), Petr Korda (tenisač), Christophe Dugarry in še in še.

Nandrolon, s komercialnim imenom Deca-Durabolin, kemijsko pa znan kot 7b-hydroxy-19-nor-4-andro-sten-3-one, je anabolični steroid, ki se sintetizira v telesu a v izredno majhnih količinah. Po strukturi je zelo podoben moškemu hormoni testosteronu saj vpliva na rast mišične mase. Vendar ima pred njim prednost.

Pri metabolizmi se ne pretvori v dihydrotestosterone (DHT) , aktivna oblika hormona testosterona, zato ne spodbuja rasti dlak in agresivnega vedenja, kar je značilno za testosteron. Klinični testi so pokazali, da se zelo dobro obnese kot pomoč pri zdravljenju obolenj, kot je AIDS, anemija, osteoporoza in neoplazija. Stimulira tudi apetit, povečuje koncentracijo eritrocitov (uporabljajo ga pri zdravljenju anemije) in gostoto kostne mase.

Dopping test zaznava metabolni produkt nandrolona. To je 19-norandrosterone, ki se iz telesa izloča preko urina. Zgornja fiziološka meja je 2ng/100 ml urina. To je maksimalna koncentracija, ki se naravno (biološko) lahko pojavi v telesu. Žal pa se pri dopping kontrolah pojavljajo krat višji rezultati, kar kaže na dodatni, umeten vnos hormona.

Seveda se po pozitivni kontroli začenja boj za resnico. Jemal ali ni jemal nandrolon. Velikokrat se iščejo izgovori v kontaminirani hrani in raznih proteinskih kombinacijah. Obstaja pa teorija, ki dopušča možnost pojava povišanega 19-norandrosterone v urinu.

Na Aberdeen University so odkrili, da določena kombinacija proteinov (dieta, ki jo ima vrhunski športnik), naporen trening in z njim povezana dehidracija, lahko sprožijo povečano tvorbo nandrolona v organizmu.

Torej je uporaba nandrolona s strani medicinske stroke upravičena. Kar se tiče drugih področji pa presoja vsak sam.