V množični fizično prodajni in spletni ponudbi najrazličnejših kozmetičnih produktov in pripomočkov se povprečen potrošnik z osnovnim znanjem in poznavanjem kozmetičnih izdelkov včasih težko znajde. Komu zaupati? Naj so to reklamne trditve, ocene izdelkov na domačih in tujih portalih, priporočila raznoraznih kozmetičnih blogerjev, nasveti prijateljev…

 

zakaj izbrati naravno kozmetiko
   (vir:www.pixabay.com)

 

Zagotovo je dobro, da se pri svojih odločitvah opiramo na vse našteto. Nikakor pa ne gre zanemariti dejstva, da je vsak posameznik enkraten, prav tako pa so neponovljive tudi lastnosti njegove kože. Koža, kot naš največji organ, pa je veliko več kot le zavidljiv okras, ampak je vredna vsakršne pozornosti, investicije in skrbi tudi zavoljo našega zdravja.

 

Kako torej izbrati resnično naravno kozmetiko?

Kot prvo je potrebno poudariti, da je na področju marketinga t.i. naravne kozmetike, roko na srce, precej zavajanja. Potrošnik si pod oznako »naravno« zagotovo predstavlja izdelek, ki vsebuje vse sestavine naravnega izvora, mogoče celo nabrane nekje v naravi, sušene pod steho kozolca in skrbno pripravljene z rokami pridnih nabiralk in pripravljalk.

Temu ni čisto tako. »Naravni« izdelek pogosto vsebuje le majhen odstotek naravnih sestavin –se pravi sestavin, ki so naravno prisotne v naravi (in ne sintezno ustvarjene v kozmetičnih laboratorijih glede na željene lastnosti spojine). Tako obstaja velika verjetnost, da bomo od nekega nepreverjenega distributerja/proizvajalca v dobri veri kupili izdelek, ki v resnici niti ne bo tako bistveno drugačen od nekega pol cenejšega izdelka, ki ne bo oglaševan kot »naraven« - in bi bil posledično tudi veliko cenejši.

 

Zato je za začetek izjemno pomembno, da izbiramo ponudnike, ki ponujajo natančen pregled sestavin njihovih ponujanih izdelkov, hkrati pa je pomembno, da se osredotočimo tudi na njihovo certifikacijo.

Zakonodajo o naravni kozmetiki povečini urejajo različni certifikati. Kot »naravnega« lahko svoj izdelek na embalaži označi praktično kdorkoli, ki je vanj takorekoč »kanil dve kapljici naravnega olivnega olja«. Taka oznaka torej ni dovolj za zaupanje. Zato je priporočljivo prebrati drobni tisk na zadnji strani – in poiskati pečate različnih certifikatov. Certifikat je nekemu izdelku podeljen le pod pogojem, da izpolnjuje stroge zahteve pridobitve. Vkolikor je nek izdelek tako označen z znakom certifikata, smo lahko mirni, da izpolnjuje zahteve certificiranja, ki navadno niti niso tako nizke.

Primeri certifikatov: »Eco cert«, »Vegan«, »NaTrue«…

 

certifikati naravne kozmetike

 Grafične oznake certifikatov naravne in organske kozmetike (vir: Puranatura)

 

Zakaj sploh izbrati naravno kozmetiko?

Opazno je, da je kozmetika, certificirana kot naravna (ali eko, bio – med posameznimi navedbami obstajajo bistvene razlike!), občutno dražja od preostalih kozmetičnih izdelkov.

Resnično naravna kozmetika se razlikuje predvsem v uporabljenih aktivnih sestavinah, konzervansih, barvilih, dišavah. Navedene sestavine so najpogostejši povzročitelj raznoraznih alergij, preobčutljivostnih reakcij in kontaktnih dermatitisov predvsem pri posameznikih z občutljivo kožo – ter seveda pri starostnikih in otrocih, ki imajo oslabljeno kožno bariero in tako potencialno možnost penetracije vseh teh potencialno dražečih sestavin skozi kožo ali celo v krvni obtok.

Spomnimo se zloglasnih komplikacij s parabeni, najpogosteje uporabljanimi konzervansi, ki so se izkazali kot potencialni estrogenski hormonski motilci. Ali pa problematiki aluminijevih kompleksov v antiperspirantih, ki so vir prostih aluminijevih ionov – ti pa so bili najdeni prisotni v možganskem tkivu bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo.

Na tem mestu pa je potrebno potrditi tudi, da ni bila dokazana nikakršna povezava z vnosom teh snovi skozi kožo in razvojem bolezni ali okvar – vnesti snov tako, da jo »namažemo pod pazduho« ali pa »da jo pomalicamo z žličko« je velika razlika v končni dejanski penetraciji, distribuciji in škodljivosti snovi.

Vendar se tem in podobnim tveganjem z uporabo naravne kozmetike izognemo.

Prav tako pa je navadno ob uporabi izdelkov naravne kozmetike boljša tudi sama uporabniška izkušnja – manj prisoten je lahko občutek »pokrova na koži«, lepljivosti, neprijeten vonj umetnih arom in vsiljivih umetnih barvil, ki jih naša koža nikakor ne potrebuje kot še dodatno obremenitev.

 

Naravna kozmetika je torej še vedno prava izbira za vsakodnevno nego kože.

Pomembno pa je, da jo kupujemo z zaupanjem iz pravih rok. Ponuditi kvalitetne in dobre izdelke pa je zagotovo največji cilj tudi Purenature.

 

Z ljubeznijo do vaše kože in vašega zdravja.