Suh zimski veter opihne vlago iz kože, kar lahko vodi do srbečice, draženja in suhosti. Statistika kaže, da več kot 81 milijonov ljudi pozimi trpi za nadležno suho in srbečo kožo v zimskih mesecih ali med nobembrom in marcem. Kako se boriti proti zimskemu draženju kože? Ste poskusili s topikalnimi vlažilci, pa niso pomagali? Uporabite naravne vlažilce v boju proti nizki zimski vlažnosti, centralnem ogrevanju in kaminom.

Vrste naravnih neg

Olivno olje je neverjetno. Nemudoma lahko pomaga vašim suhim kutiklom, omehčati dlani in komolce ter odstraniti ličila. Blaži in obnavlja suho srbečo kožo po celem telesu. Če se vam vaša koža zdi zelo suha, nanesite tanko plast ekstra deviškega olivnega olja. Vaša koža se bo napolnila z antioksidanti in dobrimi maščobnimi kislinami.

Piling za vašo kožo z jogurtom, bučo ali papajo. Odprite hladilnik v vaši kuhinji ali pa poglejte v hladilnik v trgovini. Uporabite jogurt, navaden grški, za čiščenje vaše suhe kože. Nanesite blagi piling, sperite s toplo vodo in se počutite osveženo. Jogurt naredi piling z mlečno kislino.

Uporabite lahko tudi masko iz papaje ali buče. Enostavno zmešajte v blenderju, da dobite kašasto zmes, dodajte nekaj cimeta in nanesite na vaš obraz. Pustite za vsaj 5-15 minut. Sperite in se počutite pomlajeno.

Uporabite doma narejeni piling za kožo iz sladkorja in olja, ki ga imate v kuhinju. Priporočljivo je, da uporabite olivno olje, vendar bo dobro katerokoli rastlinsko olje, samo da ga po koncu popolnoma sperete. Uporabite lahko tudi rjavi sladkor ali žlico medu. Dodate lahko tudi limonin sok, vse to pa s krožnimi gibi vtirajte v kožo.

Zvečer za vaše ustnice uporabite nekaj malega organskega medu in zbudili se boste z mehkimi, gladkimi in okusnimi ustnicami. Organski med lahko uporabite tudi na razpokanih petah in grobih komolcih.  

Kokosovo olje je neverjetno za vašo kožo. Kokosovo olje lahko najdete v vaši trgovini na oddelku s posebno prehrano. Poskrbite, da ga dobro vtrete v kožo.  

S prehrano proti suhi koži
Ko ste izpostavljeni ultravijolični svetlobi, kot tudi okoljskim onesnaževalcem, lahko tvorba prostih radikalov terja svoj davek na koži s tem da poškoduje DNA in pospešuje nastanek starostnih peg in gub. Antioksidanti preprečijo in popravijo škodo, ki jo povzročijo prosti radikali. Najdite antioksidante v hrani, ki jo jeste, nanašajte pa jih tudi neposredno na vašo kožo.

Vitamin A zmanjšuje gube, blaži suhost in grobost kože ter zmanjšuje rjave pege, če se ga nanaša topikalno. Vitamin C se bojuje proti prostim radikalom in ščiti kožo pred UV žarki. Vitamin E zagotavlja naravno vlaženje vaše kože in pomaga zmanjšati draženje. Pijte zeleni čas, saj je bogat vir antioksidantov. EGCG v zelenem čaju odstrani proste radikale, pomladi vašo kožo in ponovno aktivira odmirajoče kožne celice. Zelenemu čaju lahko rečemo tudi »Vodnjak mladosti za vaše kožne celice«.

Esencialne maščobne kisline so zdrave maščobe, ki jih telo ne proizvaja. Dobimo jih s prehrano. Pomagajo pri grajenju kožnih celic in dajejo funkcijo in izgled vaši koži. Maščobne kisline pomagajo celicam, da ostanejo zdrave in ohranijo vodo ter hranila v koži. Te kisline prav tako dovoljujejo
odtekanje odpadnih produktov. Če trpite za pomanjkanjem maščobnih kislin, boste zagotovo imeli suho kožo. Omega 3 maščobne kisline najdete v ribjem olju.
Poskusite tudi z uporabo olja dvoletnega svetlina.

Cink in selen sta minerala, ključna pri obnavljanju kožnih celic. Vaša koža še posebej trpi pozimi, zato morate v prehrano vključiti hrano, bogato s cinkom. Jejte ostrige, bučna semena, lima fižol, raka in čičeriko. Pomemben vir cinka je tudi govedina.

Selen je antioksidant, ki lovi proste radikale in ščiti vašo kožo pred poškodbami elastičnega tkiva. Na dan pojejte samo nekaj brazilskih oreščkov, ali pa poskusite s šitaki gobami, morskimi rakci, jajci, česnom ali lososom.

Pri pomlajevanju vaše kože ne pozabite na naravna zelišča in olja. Kamilični čaj pomaga pri spanju in izboljša celjenje kože, če ga nanesete topikalno. Kamilica izboljša videz kože s tem, da okrepi teksturo.

Aloe vera je pomirjujoča pri opeklinah, te blažilne lastnosti pa se prenašajo tudi na izsušeno zimsko kožo. Nanesite nekaj malega aloe vere na vašo kožo, da ji pomagate pri regeneraciji in celjenju. Aloe vera je bogat vir vitaminov A, C, E in B.

Sivka je pomirjujoče zelišče. Uporablja se pri aromaterapiji z inhaliranjem, vendar se lahko nanese na kožo kot olje. Pomaga olajšati suhost in luščenje na določenih predelih. Nanesite sivkino olje in pomagajte vaši kože medtem ko spite.

Morda si želite sprostitve pod vročo prho ali kopeljo, vendar se uprite potrebi po vroči vodi. Vroča vodi odstrani naravna olja v vaši koži, kar lahko pusti vašo kožo zelo suho. Poskusite s krajšimi prhami in z uporabo tople vode. Imate radi vroče in pomirjujoče kopeli? Za blaženje vaše suhe kože uporabite eterična olja, kot sta sivka in kamilica.