Čistite mastno kožo vsaj dvakrat dnevno z glicerinskim milom, da odstranite nečistoče. To bo prav tako preprečilo zamašitev por in ohranjalo Vašo kožo čisto. Odstranite ves make-up preden greste spat. Jejte dovolj hrane bogate z beljakovinami. V prehranjevanje vključite listnato zelenjavo in sveže sadje. Pri preprečevanju mastne kože nam pomaga vitamin B2, ki ga najdemo v žitu, fižolu, oreščkih. Zmanjšajte vnos sladkorja in mašobe, izogibajte se čokoladi, ocvti hrani, alkhoholnim pijačam.

ciscenje mastne koze

Ne pozabite, tudi mastna koža potrebuje vlago. Olje ni vlažilno sredstvo. Telesu zagotovite dovoljšnjo hidracijo. Zagotovite si sredstvo za vlaženje,  ki odgovarja Vaši koži.

Domači pripravki za mastno kožo

(i) Limonin sok – Zmešajte čajno žličko limoninega soka z mrzlo vodo in vtrite v kožo. Sperite z glicerinskim milom po 10-15 minutah. Koža ne bo več mastna.

(ii) Masaža obraza z jabolki – Da Vašo kožo spremenite v sijočo, olupite jabolko in ga narezite na majhne dele. Z njimi podrgnite po obrazu. Po eni uri izperite s čisto vodo.

(iii) Piling z mandlji in medom – Zmešajte majhno količino zdrobljenih mandljev z medom. Nežno vmasirajte v kožo. Po 10-15 minutah temeljito izperite.

(iv) Piling z aloe vero in ovsenimi kosmiči – Zmešajte drobljene ovsene kosmiče z aloe vero.  Nežno zdrgnite obraz. Po 10-15 minutah temeljito izperite.

(v) IZOGIBAJTE se pilingom, če imate probleme z aknami. To lahko poslabša obstoječe stanje.

(vi) IZOGIBAJTE se pretiranemu make-upu, saj to vodi v zamašitev por.

(vii) IZOGIBAJTE se ocvrti in sladki hrani.

DOMA NAREJENE OBRAZNE MASKE

(viii) Aloe vera – učinkovita domača obrazna maska: Temeljito izperite Vaš obraz in nanj nanesite aloe vero, pustite, da se posuši.  Bolj sveže se boste počutili, če je alojin gel hladen.  Alojin gel lahko na obraz nanašate večkrat dnevno.

(ii) Limonin sok, med in mleko – zmešajte čajno žličko limoninega soka, s pol žlice medu in par kapljicami mleka. Pasto nanesite na kožo. Pustite učinkovati 10-15 minut. Opisana maska deluje kot belilno sredstvo in sredstvo proti mastni koži.

(x) Rumena glina (Fuller's Earth) – zmešajte glino z vodo, da dobite gladko pasto. Nanesite jo na obraz. Pustite učinkovati deset do petnajst minut. Temeljito izperite.

(xi) Fuller's Earth, limona in sok pomaranče – zmešajte čajno žličko gline s pol čajne žličke pomarančnega ali limoninega soka. Pasto nanesite na obraz. Pustite učinkovati 15 min, temeljito izperite.

Zgornji naravni lepotni nasveti so uporabni pri negi mastne kože ter zagotavljanju njene vlažnosti.