SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 čebula, 50 g masla ali margarine, 200 g naravnega riža, 3/4 l čiste zelenjavne juhe iz koncentrata, 1/4 l belega vina, 1 lovorov list, 250 g korenja, šop mlade čebule ali 2 majhna pora, 150 g srednje stare gavde, sol, sveže zmlet črni poper in sesekljana sveža zelišča (primerna so peteršilj, drobnjak in timijan).

 

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maščobo, stresemo nanjo čebulo in jo popražimo. Dodamo riž in ga kratek čas pražimo, potem pa zalijemo z juho in vinom. Dodamo lovorov list in kozico pokrijemo. Na nizki vročini kuhamo 35 minut. Medtem korenje očistimo, olupimo, operemo in narežemo na palčke. Mlado čebulo ali por očistimo, temeljito operemo in narežemo na obročke. Ko se je riž kuhal 35 minut, mu dodamo korenje in mlado čebulo ali por, zmešamo in kuhamo oziroma dušimo še 10 minut.
Sir grobo naribamo. Primešamo ga rižu in pustimo, da se razpusti. Riž poskusimo in po potrebi dosolimo in dopopramo. Preložimo ga v pogreto skledo, potresemo s sesekljanimi zelišči in ponudimo.