Posameznikovo higieno lahko ocenimo že z enostavnim pogledom na čevlje ali stopala. Nasveti za nego stopal niso pomembni samo za higieno in lepoto, temveč tudi za telesno aktivnost in udobje skozi celo življenje. Če vaša stopala niso zdrava, je lahko hoja zelo boleča.

nega stopal

Nega stopal je bolj pomembna za ljudi z diabetesom, saj imajo povečano tveganje za infekcije, še posebej v njihovih stopalih. Če se ureznine ali rane okužijo, postane zdravljenje zelo zapleteno. V izogib vsemu temu sledite tem nasvetom za nego stopal. Prinašamo vam najboljše nasvete za nego stopal, ki jih ne bodo le polepšali, ampak jih tudi sprostili in ohranili zdrave.   

1. Znaki nehigienskih stopal:  Redno pregledujte vaša stopala. Bodite pozorni na ureznine, razpoke, rdeečice, žulje, otekline, spremembe barve ali kakršnekoli znake poškodbe. Uporabite ogledalo, da lahko pregledate celo stopalo.

2. Umivanje: Vsakodnevno si umivajte stopala z mlačno, milnato vodo. Temeljito posušite svoja stopala. Posušite se z brisačo, saj boste le tako lahko dosegli težje dostopne predele, kot na primer med prsti. Med kopanjem lahko izvedete sledečo vajo – v banjo natresite nekaj frnikul, po katerih drsajte z nogami med kopanjem – s tem boste stimulirali živčne končiče.

3. Odmrle celice: Med umivanjem vaših stopal jih tudi redno zdrgnite, še posebej pet, saj boste s tem odstranili odmrle celice, vaša stopala pa bodo ostala mehka. Dober preventiven nasvet za nego stopal.

4. Masaža: Enkrat na teden si zmasirajte stopala. K vašem masažnem losjonu dodajte nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete za odličen tretma za vaša stopala.  

5. Stopala naj bodo primerno hidrirana: Preden se odpravite v posteljo, si operite stopala in jih temeljito posušite. Koža na vaših podplatih nima žlez lojnic. Če jih želite ohraniti mehke, na podplate nanesite vlažilec ali glicerin, še posebej na pete in to vsako noč, čez stopala pa potegnite par bombažnih nogavic. Bodite pazljivi, da vlažilca ne nanesete na predel med prsti.

6. Nohti na nogah: Svoje nohte postrizite ravno, nato pa robove zgladite s pilico za nohte. To naredite vsak teden oz. po potrebi. Nohte postrizite po kopanju oz. prhanju, saj so takrat najmehkejši in enostavni za rezanje.

7. Otiščanci in kurja očesa: Nega stopal zahteva, da skrbite za odmrlo kožo, ki se tvori na točkah pritiska, kot so pete in prsti. Je zelo pogosta zaradi sandalov in nenehnega trenja na določenih mestih, ko se premikate. Po prhanju oz. kopanju uporabite gladilni kamen za stopala, da zgladite kurja očesa in otiščance. Izogibajte se uporabi ostrih predmetov za odstranitev le teh. Lahko nanesete tudi nekaj  krem, za katere ne potrebujete recepta, ki pa vsebujejo mlečno kislino, saj ta hidrira in lušči vašo odmrlo kožo. Izogibajte se zdravilnih blaznici za odstranjevanje otiščancev in kurjih očes, saj lahko te ožgejo vašo kožo in le še povečajo problem. Za hujše primere se posvetujte s svojim ortopedom, ki vam bo morda predpisal nekatere močnejše vlažilne losjone.

8. Izbira obutve:  Pomembno je, da izberete čevlje, ki imajo dovolj prostora, da lahko pomigate s prsti. Ko kupujete čevlje, naj vam izmerijo dolžino medtem ko stojite, najbolje pa je tudi, če vam to naredijo popoldne, saj so stopala takrat že rahlo zatečena. Velikost in oblika vaših stopal se spreminja z leti, zaradi dnevnih pritiskov in nosečnosti. Preden si obujete čevlje, bodite pozorni na kamenčke ali druge predmete, ki bi se morda lahko nahajali v čevlju, saj lahko dražijo in poškodujejo stopala. Nosite udobne čevlje, ki imajo gladko podlago in se prilegajo na vašo nogo. Nosite čiste bombažne nogavice, ki se vam prilegajo.  

9. Krvni obtok: Poskrbite za dober krvni obtok v vaših stopalih. Ko sedite doma, dajte noge v višino pasu. Razmigajte prste na nogah in stopala 3-4-krat na tan. Bodite pazljivi, da med sedenjem nog nimate prekrižanih dalj časa, saj omejuje obtok krvi.

10. Preprečite neprijeten vonj z vaših stopal: Zaprti čevlji in prepotene noge povzročijo močan neprijeten vonj. Če imate pogosto prepotene noge, nosite sandale za pretok zrakam kadarkoli lahko. Izogibajte se nošenju istih parov čevljev več kot dva dni zaporedoma, zato da se imajo čas posušiti. Lahko jih posprejate z lizolom, da ubijete bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.

11. Preprečite razpoke in srbenje kože: Včasih se vam lahko koža olušči, razpoka ali pa srbi, še posebej med prsti. Gre za glivično okužbo. Če je ne zdravite, se bo razširila na vaše nohte. Poskusite s sprejem ali kremo proti glivicam, ki jo lahko dobite v vsaki lekarni brez recepta. Če se okužba ne pozdravi, se posvetujte z vašim zdravnikom, ki vam bo predpisal oralno zdravilo proti glivicam.

12. Vraščen noht na nogi – to se zgodi, ko se vrh vašega nohta vraste v kožo, ki ga obdaja. Da se temu izognete, poskusite urejati nohte, tako da so striženi naravnost, zaokroženi deli se namreč lahko vrastejo v kožo.  Izognite se nošenju premajhne obutve.  Če je mesto boleče, dvakrat dnevno v kopel s soljo pomočite svoja stopala. Vnetje bo popustilo.  Če vnetje ne popusti, obiščite ortopeda.

13.  Izogibajte se prevročem ali prehladnemu. Uravnavajte temperaturo kopeli. Bolniki, ki imajo težavez živčnim sistemom, morda ne čutijo, če je voda prevroča, kar lahko povzroči opekline. Prav tako ne uporabljajte toplotnih blazinic. Prav tako pa se izogibajte hladni bodi. Ta lahko na dolgi rok še bolj oslabi krvni pretok.

14. Zadnje, vendar nič manj pomembno : Čeprav vam bodo zgornji nasveti za nego stopal pomagali, pa je priporočljivo, da ob naslednjem obisku zdravnika preverite stanje vaših stopal. Lahko da nimate poškodbe in ne čutite bolečine, vendar pa lahko zdravnik vseeno vidi, če obstaja kakšna razvijajoča se težava. Če opazite ureznino, žulj, rano ali odrgnino, ki se ne začne celiti po enem dnevu, se morate posvetovati z zdravnikom.  

15. Naravni lepotni nasveti za nego stopal

(i) Doma narejena kopel za namakanje stopal: Kad napolnite s toplo vodo. Stisnite 2-3 limone, sok pa dodajte v kad. Prav tako dodajte 2-3 žlici cimeta v prahu, 2 žlii olivnega olja, pol skodelice mleka, nato vse skupaj dobro premešajte. Vaša stopala namočite v vodo za 10-15 minut. Nato jih operite z blagim milom, temeljito posušite in nanesite dobro kremo za nego stopal.

(ii) Doma narejen losjon za nego stopal: Zmešajte po 1 žlico mandljevega in olivnega olja ter olja pšeničnih kalčkov, vsemu temu pa dodajte 10 kapljic evkaliptusovega eteričnega olja. Dobro premešajte in shranite v hladnem in suhem prostoru. Losjon nanesite na vaša stopala (še posebej na pete) po umivanju in sušenju vaših stopal.