Največ nečistoč je bilo najdenih v barvah za lese, šamponih, čistilnih robčkih (tudi otroških), depilacijskih kremah, maskarah, losjonih, proizvodih za nego po sončenju, sprejih za lase in proizvodih za samoporjavitev. Količine teh nečistoč v proizvodih so seveda zelo minimalne, vendar lahko zaradi svojih nevarnih lastnosti povzročajo alergijske reakcije, lahko pa so tudi povod v razvoj rakastih obolenj. Nečistoče v kozmetičnih proizvodih so lahko ostanki oz. usedline, strenski produkti sinteze, pri izvlečkih rastlin tudi ostanki onesnaževalcev okolja ali pa produkti razgradnje. Čeprav je maksimalna dovoljena količina nečistoč točno določena, je kontrola le-teh zelo slaba, podatki pa le redko pricurljajo v javnost.

Necistoce v kozmetiki

Ena takih, skrb vzbujajočih nečistoč v kozmetičnih proizvodih je 1,4-dioxan (dioxane, dietylene dioxide, dietylene ether, glycol etylene ether, ...). Znan je kot zelo stabilna substanca, ki najverjetneje (poskusi to potrjujejo) povzroča nastanek karcinoma v nosni votlini (inhalacija), različne oblike karcinomskih sprememb jetrnih celic. Zanimivo je tudi to, da zelo hitro prodira skozi kožo v notranje plasti, kar ima za posledice lahko tudi sistemske poškodbe organizma.

Že leta 1982 so bile kozmetične hiše obveščene o prekomerni količini dioxana v proizvodih, vendar zadnje raziskave kažejo, da se stanje na tem področji ne popravlja. 
Ena od razlag za to je, da bi odstranjevanje dioxana ( vakuumsko odstranjevanje) drastično podražilo proizvodnjo.

Torej dobro preglejte sestavine proizvoda in se skušajte izogniti nevarnim sestavinam, ne glede na to, da so na koncu seznama.