Nega las po čiščenju

 

Za večino od nas se nega las po šamponiranju ne konča. Sploh daljši lasje se brez uporabe balzama ali maske zapletajo, ni jih možno razčesati, še posušiti ne, braz da bi jih polomili in potrgali, ob čemer se vsaki dolgolaski trga srce.

 

Glavni namen balzama je lasem povrniti odtujeno nujno potrebno naravno maščobo, ki lase naredi mehke, prožne in sijoče. Prav tako jih do neke mere varuje pred UV žarki, suhim zrakom, slano ali trdo vodo. Odstranitev maščobnih kislin, ki so sestavni del lasne povrhnjice, lase tudi naelektri, kar popolnoma spremeni njihove površinske lastnosti. Naloga dobrega balzama je torej zelo zahtevna – povrniti lasem vse prednosti naravne maščobe brez, da bi spet namastili lasišče.

 

 

Kaj vsebuje dober balzam?

Vsak balzam mora vsebuje v grobem dva sklopa kozmetičnih učinkovin – elektrostatično nabite spojine, ki se vežejo na električno nabito površino las, s čimer nevtralizirajo lasno naelektrenost. Posledica je manjše vozlanje. Ter drugi sklop – spojine, ki se naložijo na las ter s tem vanj zaprejo vlago, zgladijo površino in lasem povrnejo del naravne maščobe. To so pogosto silikoni, ki so cenena alternativa za dragocena naravna olja.

Silikoni pa, kot inerten material, ne vsebujejo nikakršnih naravnih primesi, ki imajo skorajda čarobne učinke v negi las in kože – kot so antioksidanti, steroli in proste maščobne kisline. Te so tiste, ki lasem vidno vračajo kvaliteto in lepoto.

 

Zadnja leta narašča popularnost uporabe naravnih olj za nego las. Z uporabo šampona in balzama, ki poleg obveznih sinteznih spojin, ki so nenadomestljive za osnoven učinek, vsebujejo naravne lipide, učinek dodatne nege z olji maksimiziramo. Hkrati lasem omogočimo počitek od nepotrebne balastne kemije, ki jo je v vsakodnevni rutini oblikovanja naših las že tako ali tako dovolj.

Eden izmed tovrstnih balzamov v naši ponudbi je Marilou Bio – Balzam za lase.

 

Marilou Bio - Balzam za lase (vir: Puranatura.si)

 

Sestavine / INCI :

Aqua (Voda), Cetearyl Alcohol, Betaine, Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojobino olje)*, Inulin, Glycerin (Glicerin), Sodium PCA, Sodium Cocoyl Glutamate, Parfum (Fragrance), Sodium Benzoate, Levulinic Acid, Sodium Levulinate, Helianthus Annuus Seed Oil (Sončnično olje), Tocopherol (Vitamin E), Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder (Prah soka aloe vere)*, Sodium Chloride, Sodium Hydroxide, Citric Acid.

 

Ključne sestavine za nego las:

-          Betain: elektroststično nabita spojina.

-          Jojobino olje: tekoči vosek, ki obloži suhe lase, zgladi njihovo površino ter jih globinsko nahrani in navlaži.

-          Glicerin: vlažilec.

-          Sončnično olje: lasem vrača nujno potrebno maščobo, ki nadomesti naravno.

-          Vitamin E: antioksidant.

-          Izvleček aloe vere: vlažilni učinek, pomirjanje razdražene kože lasišča, vsebuje antioksidante.

 

Pri dodatni negi las se najbolje orientiramo z izbiro sestavin, s katerimi negujemo tudi kožo. Lasje prav tako potrebujejo vlago, lipide, potrebujejo tudi UV zaščito.

Vkolikor lase barvamo, lahko preizkusimo naravna barvila. V nasprotno s prepričanjem lahko tudi z njimi dosežemo široko paleto obstojnih odtenkov, ki poleg tega na laseh niso videti umetno. S to zamenjavo občutno zmanjšamo kemijski stres na lase.

 

Priporočena olja za nego las

Svoje lase lahko, kot že omenjeno, redno negujemo tudi z direktnim nanosom naravnih olj. Posebej učinkovita sta jojobino in arganovo olje, ki pa sta navadno malo dražji (ampak vredni investicije, saj z njima lahko negujemo tudi kožo okrog oči in zrelo ali zelo suho kožo obraza). Dober učinek pa bo doseglo tudi deviško oljčno olje ali nerafinirano sončnično olje, saj je v prvi vrsti za lase najpomembnejši dodatek lipidov – vse ostale primesi pa so dodana vrednost.

Paziti je potrebno, da olj ne nanašamo neposredno na lasišče (da ga po nepotrebnem ne namastimo), ampak le na konice in druge zelo suhe predele las. Po recepturi pa lahko pripravimo tudi domačo masko za lase z vsebnostjo negovalnega olja, ki pa ima zaradi dodanih drugih sestavin še razširjene negovalne učinke na lase in lasišče.

Nekaj idej lahko preberete v naslednjem prispevku, nič pa ni narobe, če smo ustvarjalni in glede na svoje potrebe masko pripravimo po svojih idejah.

 

Z ljubeznijo do vaše kože (in las),

Puranatura.