Dobro poznan končni efekt eksperimentiranja z različnimi barvami las, prepogostega barvanja, toplotnih obdelav in drugih agresivnih postopkov so poškodovani in porozni lasje. Dobro znano dejstvo je, da ko je las enkrat poškodovan, ga ne »zakrpa« niti najboljši negovalni proizvod. Poškodovani lasje pa ne bi bili tolikšen problem, če ne bi imeli tudi svojega značilnega izgleda: razcepljenost konic, lomljivost ter mat izgled brez leska. Kako si lahko pomagamo, ko je škoda že narejena?

poskodovani lasje


Nega z olji
Olja lahko uporabljamo kot tretma pred umivanjem las, oziroma »pre-wash« tretma. Najbolj priporočljiva so hranljiva in bogata olja, ki bodo las nahranila. Iz mojih osebnih izkušenj se na suhih, poroznih laseh najbolje obnese prav jojobino olje. Dobra izbira za zares suhe, izsušene lase je tudi avokadovo olje. Na laseh ga pustimo učinkovati nekaj ur, nato pa lase kot običajno umijmo in nadaljujmo z nego.

Vlažilna nega
Vlažilna nega je pri suhih in poškodovanih laseh zelo pomembna, morda celo bolj kot nega z olji. Poskrbimo, da bo naša maska dovolj vlažilna. Poškodovan, porozen las negovalne sestavine sicer hitro sprejema, vendar jih zaradi svoje poroznosti tudi hitro izgublja. Vlažilna nega bo tako skušala nadomestiti izgubljene zaloge vlage v laseh.

Nega s styling proizvodi
Ob izbiri proizvodov za oblikovanje las bodimo predvsem pozorne, da izberemo takšne, ki bodo naše lase ob uporabi še dodatno negovali. Izogibajmo se premočnim utrjevalcem in sprejem z obilico alkohola; poskusimo najti alternativo v styling proizvodu, ki bo zavoljo svojega nežnega delovanja sicer svojo funkcijo utrjevanja opravljal malce slabše, bo pa zato dosti bolj milosten do že tako poškodovanih in suhih las.

Ob uporabi izsušujočih sredstev na poškodovanih laseh se stanje le še poslabša, zato je treba biti pozoren, kaj nanašamo na svoje lase, še posebej v kritičnem obdobju, ko se lasje lomijo in trgajo. Vsaj v tem primeru velja, da dobrega ni nikoli preveč.