Psoriaza, bolj znana pod imenom luskavica, je ena izmed najpogostejših dermatoz v zahodnem svetu. Za njo v eni izmed mnogih oblik in stopenj resnosti obolenja boleha kar 2% prebivalstva.

 

Za vse oblike te bolezni sta značilna predvsem dva pokazatelja – rdečina (eritrem) in luščenje (luska=skvama), zato jih uvrščamo v skupino bolezni, imenovano eritremoskvamozne dermatoze. Predispozicija za bolezen je podedovano nepravilno delovanje imunskega odziva – ko se vnetni odgovor, posredovan z limfociti T zažene ob nekem sprožilnem dejavniku, ima sposobnost, da se sam vzdržuje – zato je bolezen kronična in ni nalezljiva. Ob podedovani nagnjenosti jo navadno med 20. in 40. letom življenja sproži nek dejavnik iz okolja – to je lahko okužba (predvsem s streptokoki), nekatera zdravila, alkohol, stres, ali zgolj poškodba ali kontinuirano draženje kože. Podaljšan vnetni imunski odziv nato povzroči, da se celice epidermisa na bazalni membrani prehitro delijo in zato tudi hitreje potujejo proti površini kože. = zdrav keratinocit potrebuje za dozorevanje do korneocita in doseg površine kože pribljižno 28 dni, psoriatičen pa le 4-7 dni. Posledično se koža zadebeli in kontinuirano lušči, hkrati pa zaradi nedozorelosti ni sposobna opravljati popolne funkcije zaščite. Vizualno to opazimo kot svetle plake negladke in luščeče se kože. In ravno zaradi od daleč opaznega kožnega obolenja, pogosto prisotne srbečice in nenehne nagnjenosti k sekundarnim okužbam kože, psoriatični bolniki navadno psihično, zaradi nižje samopodobe, skorajda bolj trpijo, kot zaradi samih fizičnih posledic bolezni. Pri vseh obolelih pa je bistveno spodbujanje zdravega načina življenja in vsakodnevne nege kože z dodajanjem lipidov in preprečevanjem izsušenosti, kar pomaga izboljšati videz kože in hkrati obnavlja kožno bariero in s tem vrača naravno obrambo pred okužbami.

 

► Indiferentna nega psoriatične kože s plaki

Prva in najpomembnejša poteza je vsekakor obisk dermatologa. Ta za lokalno zdravljenje najpogosteje predpiše kortikosteroide, vgrajeni v različne pripravke za nanos na kožo. Ti zelo učinkovito zavirajo pospešeno delitev celic, kar zelo izboljša samo stanje in tudi videz kože. Vendar se pri medicinskih tretmajih skrb za kožo nikakor ne ustavi. Izjemno pomembno je zagotavljanje oboleli koži dovoljšnje količine vlage. To lahko dosežemo z rabo vlažilnih krem. Vendar se je potrebno zavedati, da je psoriatična koža na nek način »živa rana« - odprta pot v notranjost kože, krvni obtok in posledično po celotnem telesu. Zato je nujno potrebna uporaba zaupanja vrednih kozmetičnih izdelkov, katerih sestava nam je jasno poznana, ne vsebujejo nepotrebnih dražilcev ali spornih sestavin, ter so po možnosti čim bolj naravni. Zadnja stvar, ki jo koža, ki je že tako pod stresom potrebuje, so dodatne alergijske reakcije, vnetja ali pa vsaj potencirana rdečica in srbenje. Redno vlaženje z vlažilnimi kremami pa običajno ni dovolj, saj psoriatična koža sama ni sposobna zadrževanja vlage zaradi okrnjene lipidne bariere – potreben je tudi dodatek lipidov, ki keratinocite v koži povežejo ter tako ustvarijo zaščitni »film« Stratum Cornea, ki na naraven način preprečuje izhlapevanje vode iz zgornjih plasti kože. Idealna krema bi tako teoretično bila: sposobna izdatnega vlaženja, z dodatkom lipidov naravnih olj (naj bo to jojobino, arganovo ali kakšno drugo, prav tako pa tudi karitejevo ali kakavovo maslo), brez nepotrebnih dodanih dišav in barvil, ter z minimalno količino konzervansov. Zato je na tem mestu vsekakor dobra izbira naravna kozmetika.

 

Kot primer lahko vzamemo izdelek Marilou Bio - nočna krema z arganovim oljem.

 
Čeprav gre za izdelek, namenjen nočni negi zrele kože, je popolnoma primeren tudi za nego psoriatične, ali iz kakšnih drugih razlogov kronično/prehodno zelo izsušene kože.

Nočna krema z arganovim oljem
Hitra analiza njenih pomembnejših sestavin:

• Voda: glavno orodje vlaženja.

• Glicerin: humektant – ima sposobnost vezave večjih količin vode v zgornjo plast kože, v katero prodre. S tem omogoči njeno navlaženost in upočasnjuje izhlapevanje.

• Cera alba ali prečiščen beli čebelji vosek: vosek z odstranjenimi alergeni (kot je cvetni prah) je odličen okluziv – na nanešenem mestu tvori neprepusten »pokrov«, ki mehansko zadržuje vodo pred izhlapevanjem iz kože.

• Trigliceridi/poligliceridi in druge maščobne kisline: so sestavni del lipidov, zato podpirajo naravno lipidno bariero kože.

• Butyrospermum Parkii ali karitejevo maslo: zaradi visoke vsebnosti nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin s trigliceridi, provitamina A, vitamina E in alantoina, je idealno za antioksidativno nego kože ter za podporo njene naravne lipidne bariere. Učinkuje tudi blago antibakterijsko ter protivnetno – kar je idealno za k vnetjem nagnjeno zelo suho kožo.

• Jojoba oil ali jojobino olje: ima naziv tudi »tekoči vosek«, kar pomeni da je izdatno bogato z nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi lipidi, ki pomagajo tvoriti okluzivno plast na koži.

• Argania Spinosa Kernel oil ali arganovo olje: znano je tudi kot »zlato olje« in je izjemno dragoceno, prav tako pa je visoka tudi njegova cena. Deluje antioksidativno in protivnetno, zavira staranje kože (pospešuje njeno elastičnost – ki je pri psoriatični koži praktično odsotna) ter dodaja lipide oslabljenim zgornjim plastem kože.

 Povezava


► 
Uporaba luščil

Nenadomestljiva je tudi uporaba različnih keratolitikov, tako mehanskih (pilingi) kot tudi kemijskih, kot je salicilna kislina. Odstranjuje luske in s tem omogoča tudi boljšo penetracijo ostalih uporabljanih zdravilnih pripravkov v kožo.


Dobra izbira je na primer Marilou Bio - piling za telo z arganovim oljem.

 

Drobni delci odstranijo odmrlo kožo, arganovo olje z esencialnimi lipidi in maščobnimi kislinami ter vitaminom E pa jo zaščiti. Pomembno je, da se nege svoje kože, naj bo popolnoma zdrava ali poškodovana iz različnih razlogov, vedno lotevamo z veliko mero ljubezni in spoštovanja – pokažimo to z izbiro zaupanja vrednih izdelkov.

Povezava
Z ljubeznijo do vaše kože, Puranatura.