Čeprav podplate pozimi pogosto zanemarite in se nanje spomnite šele takrat, ko posije močno sonce, to ni pravilno. Poskrbite za trdo kožo tudi pozimi in spomladi, saj ob zanemarjanju lahko postane velika nadloga za vašo hojo.

 
koza na rokah in podplatih

Po napornem dnevu so noge večkrat utrujene in lahko se zgodi, da imate od številnih opravkov včasih celo vroča stopala. Če svojim nogam ob koncu dneva ne privoščite vsaj osvežilne kopeli iz naravnih snovi, potem koža na stopalih postane suha, groba in trda, to pa se zgodi predvsem na petah in blazinicah nog.


Kaj sploh je trda koža?

Trda koža je skupek odmrlih in poroženelih celic, ki se nahajajo na povrhnjici. Na stopalih je ta plast zelo močna, saj gre za najbolj utrjen predel kože, ki je nenehno izpostavljen različnim pritiskom telesa. Tam so odmrle celice tanke, sploščene in se prekrivajo. Odmrle celice preprečujejo, da bi organizem izgubljal tekočino, in varujejo pred vdorom mikrobov. Celice pokrivajo svetlečo plast, ki je pod njimi, zato se koža na stopalih sveti. Svetleča plast celic je odebeljena in otrdela.

Odmrle celice se najpogosteje nalagajo na peti, pri starejših tudi na palcih na nogah in pod blazinicami drugih h prstov. Zaradi prevelikega nalaganja roževine se radi pojavijo otiščanci. Razpokana stopala so celo primerno gojišče za glivice. Suha koža je namreč dovzetnejša za različne infekcije.


Zakaj se pojavi?

Vzroki, zakaj se pojavi trda koža na stopalih in tudi na rokah, so različni. Pri nekaterih se pojavi zato, ker imajo po vsem telesu bolj suho kožo, pri drugih pa se pojavi zaradi intenzivnega procesa obnavljanja kože in proizvajanja poroženelih celic. 


Negujte kožo na podplatih

Podplate je treba redno negovati. Tako odstranite odmrle roževinaste celice. Kovinska strgala in pile pogosto odmrlih celic ne odstranijo temeljito, za nekatere tipe kože pa so lahko tudi premočni in nastanejo poškodbe. Kožo najlaže odstranite tako, da podplate najprej namočite v mlačno vodo in s tem namočite trdo kožo. Nato jo osušite in staro roževino odstranite. Pri tem pazite, da ne pride do razpok. Po negi kožo tudi namažite s kremo.