Najpomembnejši in eden najnevarnejših je nikotin.


nikotin

Tobak se pridobiva iz rastline Nicotiana tabacum. Glavni alkaloid te rastline je nikotin, ki povzroča odvisnost od tobaka. Nikotin se nahaja v celotni rastlini, največ pa ga je v listih.

Nikotin je glavna zasvojljiva substanca, ki včasih poživlja, včasih pa pomirja in blaži stres. Ob kajenju tobaka pljuča absorbirajo nikotin, ga prenesejo v krvni obtok in s krvjo tudi v možgane. Vse se dogaja zelo hitro. Nikotin doseže možgane v 8 sekundah po inhaliranju tobačnega dima.
Nikotin aktivira območja možganov, ki so vključena v tvorbo občutkov užitka in nagrade. Vpliva na celotno telo, saj pospeši srčni utrip, poveča krvni pritisk in vpliva na možganske centre, ki nadzorujejo dihanje in tako spremeni dihanje.

V večjih dozah je nikotin močan strup, ki povzroči slabost, glavobol in trebušne bolečine. V zelo visokih koncentracijah je nikotin smrtno nevaren; kapljica čistega nikotina na jeziku lahko ubije človeka. Prav zaradi te lastnosti se je stoletja uporabljal kot pesticid.

Nikotin akutno poviša krvni pritisk in povzroča oženje žil, celjenje ran je pri kadilcih podaljšano, nikakor pa sam po sebi ne deluje kot povzročitelj raka. Za to delovanje in številna škodljiva delovanja na srce so bolj odgovorne strupene spremljajoče substance v cigaretah. Sem spadajo ogljikov monoksid, amonijev hidroksid, formaldehid, policiklični aromatski ogljikovodiki in katran.

Strokovnjaki so ocenili, da vsaka cigareta skrajša življenje za 7,5 minute.