Če morate paziti na svojo težo, na raven sladkorja v krvi, na dobro počutje ali pa samo skrbite za svoje zdravje, potem zajtrka vsekakor ne smete izpustiti. Toda če ste mislili, da si zaradi težav, ki vas pestijo, ne morete privoščiti ničesar sladkega, potem ste se zmotili!

zajtrk

 

ZAKAJ JE ZAJTRK TAKO POMEMBEN?

Zajtrk je namenjen prekinitvi lakote, ki je vladala med spanjem. Po približno osmih, devetih urah, kolikor ste spali, je nivo sladkorja v vaši krvi nizek. Zato si ga morate privoščiti, saj je začetek dneva brez ‘goriva’ preprosto težji. Telo potrebuje obrok, iz katerega bo dobil potrebno glukozo. Uravnotežen zajtrk vas bo oskrbel približno s četrtino dnevnih potreb po bistvenih hranilih, ki jih potrebujete. Če zajtrk izpuščate, potem nekaterih prehrambenih elementov, kot so železo, kalcij in vlaknine, zelo težko nadomestite s poznejšimi prigrizki in obroki.

ZDRAV ZAJTRK ZA KAKOVOSTNO ŽIVLJENJE

Pravilna jutranja prehrana postavlja temelje za vse življenje. Vitamini in minerali v jutranjih urah prinesejo moč in vzdržljivost. Povečata se koncentracija in produktivnost. Ljudje, ki zdravo zajtrkujejo, laže nadzirajo telesno težo in imajo nižji holesterol, kar zmanjšuje nevarnost srčnih bolezni. Zato poskrbite za raznolikost jutranjega obroka. Zajtrk naj vsebuje žitarice, mlečne izdelke, sadje in proteine. Tako si lahko za okusen obrok pripravite skodelico kave, sveže sadje, prelito z jogurtom in kosmiči, sojine krekerje s sojinim mlekom ali pa si pripravite polnozrnat toast z marmelado in sveže iztisnjenim pomarančnim sokom.

NE BODITE PRIKRAJŠANI

za majhne prekrške, četudi imate sladkorno bolezen ali se trudite živeti zdravo. Za zajtrk si (zraven skodelice jutranje kave ali čaja) brez slabe vesti privoščite tudi kakšno sladko dobroto. Tako lahko zraven jutranje kave postrežete sojine krekerje z nizko vsebnostjo sladkorja ali pa se odločite na primer za kekse s kakavom, ki vsebujejo malo sladkorja in nemasten kakav. Tako boste videli, da so tudi zdrava, nesladkana živila lahko naravnost odlična in vam lahko polepšajo dan!