Ko se odpravimo po nakup parfuma, največkrat mislimo na toaletno vodo ali drugo obliko dišav, vendar pa pogovorno vsem oblikam »dišeče fragrance« pravimo kar parfum. Med različnim oblikami esenc pa obstaja bistvena razlika v trajnosti, količini, dizajnu in v ceni dišave.

 oblike disav

 

Parfum
Je čista esenca, z najmočnejšo koncentracijo rastlinskih, živalskih ali sintetičnih sestavin. Vsebuje od 15 do 30% esence razredčene z 90% alkohola. Nanos parfuma je nežen, nanašamo ga po kapljicah. To je tudi najbolj prestižna  in cenovno najdražja oblika  parfuma. Steklenička je minimalistična, embalaža pa najbolj dovršeno izdelana.

 
Parfumska voda (eau de parfum)
Je parfum z nižjim odstotkom koncentracije esenc ( približno 10 do 15 odstotkov ). Parfumska voda se lahko uporablja v večjih količinah kot čista esenca.


Toaletna voda (eau de toilette)
Koncentracija esenc se giblje med 5 in 10%, razredčene v 85% alkoholu. Najbolje se prodaja v »sprayu«.


Kolonjska voda (eau de cologne)
Primerna je za vsakodnevno uporabo. Koncentracija esenc je od 3 do 5% in ima stopnjo alkohola med 70 in 80. Kolonjsko vodo uporabljamo v službi, pri športu.


Osvežilna voda
Vsebuje majhno količino esence iz skupine agrumov. Primerna je za uporabo v prostem času, predvsem pri športnih dejavnostih. Osvežilne vode so manj obstojne. Čeprav je odstotek esenc minimalen ( od 1 do 3% ) je še vedno razredčen z stopnjo alkohola 70 do 80, lahko pri izpostavljanju na soncu povzroči foto senzibilnost, katere posledica je lahko madež na koži. Če je vaša koža občutljiva vam svetujemo uporabo dišav, ki ne vsebujejo alkohola.

Poleg naštetih koncentracij dišav, v parfumskih linijah različnih proizvajalcev najdemo tudi proizvod kot so geli za tuširanje, mleko za telo, deo stiki itd. So odlično dopolnilo vaši parfumski liniji in negi telesa.