To so nadležne črne pikice, ki jih strokovnjaki imenujejo odprti komedon in jih klasificirajo kot prvo stopnjo aken, preden bakterije prodrejo v poro in povzročijo infekcijo. V bistvu pore, zamašene z odvečno maščobo ali ostanki ličil. Zaradi izpostavljenosti zraku in kisiku v njem pa počrnijo, zaradi oksidacije so torej videti črni in ne zaradi umazanije. Čeprav se ogrci lahko pojavijo na vsakem tipu kože, so jim najbolj izpostavljeni ljudje z mastno kožo.

ogrce na obrazu


Torej če ogrcev nimate, vseeno skrbite za čistočo svoje kože in tako preprečite njihov nastanek. Če ogrce imate, pa je najbolje, da se prepustite strokovnjaku ali pa se jih lotite sami, seveda pa morate prej dobro poskrbeti za sterilnost. Pripravite si parno kopel za obraz tako, da v posodo nalijete vročo vodo in se sklonite nad paro, pokriti z brisačo. Tako se bodo pore razširile, vi pa boste lažje odstranili ogrce. Nikakor jih ne iztiskajte z golimi rokami, ampak uporabite svež papirnat robček. Ne uporabljajte sile, ker lahko drugače poškodujete kožo.

Da bi preprečili nastanek ogrcev, uporabljajte piling za obraz in nežna sredstva za čiščenje. Uporabljajte nekomedogena ličila in kozmetična sredstva in se izogibajte produktom, ki vsebujejo naslednje sestavine: parabene, alcohol, isopropyl mystate, lanolin, sodium lauryl sulphate, sodium laureth sulphate, propylene glycol, mineral oil.