SESTAVINE ZA PRIBLIŽNO 12 KOSOV:
30 dag pšenične moke, 15 dag masla ali margarine, 9 jajc, sol, 1 glava ohrovta (približno 80 dag), 1 velika sladka čebula, 15 dag prekajene mesnate slanine, sveže zmlet beli poper, 1 žlička kumine, 2 žlici drobnih belih drobtin, 1/2 l mleka, sveže nariban muškatni orešek, 5 dag srednje stare gavde in zelen peteršilj za okras.

 

 Ohrovtova torta s slanino

 

Moko, na koščke narezano mrzlo maslo ali margarino, 1 jajce in 1/2 žličke soli ugnetemo v krhko testo. Oblikujemo ga v kroglo, pokrijemo z oprijemajočo se folijo in za približno 30 minut postavimo v hladilnik.

Ohrovtu odstranimo morebitne slabše zunanje liste in glavo razrežemo na četrtine. Kose temeljito operemo in jim izrežemo štor. Kose počez narežemo na rezance. Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine, te pa na krhlje. Slanino narežemo na kocke. Kocke stresemo v ponev in opažimo, da postanejo hrustljave in da se izcvre precej maščobe. Dodamo čebulo in ohrovt, dobro zmešamo in malo prepražimo. Prilijemo 1/8 l vode in dušimo približno 5 minut. Začinimo s soljo, poprom in kumino.

Ohlajeno testo položimo na plast prozorne folije in ga pokrijemo z drugo plastjo. Med plastema ga razvaljamo v krog premera približno 30 cm. S testom obložimo tortni model premera 26 cm in testo ob robu potegnemo navzgor. Testo potresemo z drobtinami. Zdušeno mešanico z ohrovtom temeljito odcedimo in zdevamo v surovo testeno lupino. Gladko poravnamo. Preostalih 8 jajc, mleko, sol, poper in muškatni orešek razžvrkljamo in mešanico enakomerno zlijemo na nadev. Sir naribamo in enakomerno potresemo po nadevu.

Model postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C , in torto pečemo približno 1 uro. Zelen peteršilj oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in torto z njim okrasimo. Ponudimo toplo.