Strokovna definicija orgazma je, da gre za sklop mišičnih krčev v kombinaciji s pospešenim bitjem srca, porastom krvnega pritiska in globokega dihanja. Oba spola orgazem opisujeta kot izjemno prijeten telesen občutek, ki hkrati povzroči posebno stanje uma. Nekatere tehnike za krepitev orgazma temeljijo na ideji, da gre za transcendentno izkušnjo. 

orgazem


Vrste orgazmov

Poznamo več vrst ženskih orgazmov: klitorični, vaginalni, analni, mešani (kombinacija klitoričnega in vaginalnega). Pri večini žensk, še posebej pri mladih, je najintenzivnejši klitorični orgazem, se pravi orgazem, ki ga dosežemo z draženjem ščegetavčka. Utemeljitelj psihoanalize Sigmund Freud je ščegetavček označil za organ užitka v času nezrelosti, čustveno in spolno zrela ženska pa naj bi doživljala vaginalne orgazme. To njegovo teorijo so strokovnjaki pozneje ovrgli, priznani seksolog dr. Kinsey pa je zapisal, da je Freudova teorija zmedla na tisoče žensk, saj se jim ni posrečilo to, kar je biološko nemogoče, torej da bi premaknile odziv ščegetavčka na odziv nožnice. V skladu z izsledki Kinsleyjevih raziskav je le 14 odstotkov žensk sploh kaj čutilo v nožnici. Stene nožnice namreč pri večini žensk sploh niso oživčene. Psihoanalitik Alexander Lowen v svoji knjigi navaja primer ženske, ki pravi, da jo orgazem ob draženju klitorisa vzburi, a pusti neizpolnjeno, nožnični orgazem pa je zanjo pravi vrhunec. Novejše raziskave klitoričnega in nožničnega orgazma ugotavljajo, da je tkivo klitorisa precej bolj razpotegnjeno, kot so mislili sprva. Mogoče je, da imajo nekatere ženske klitorično tkivo in živčevje razpotegnjena globoko v nožnico. Medtem ko večina žensk doživi orgazem le z neposrednim draženjem klitorisa, je za druge dovolj naravno dotikanje klitorisa med spolnim odnosom. Ankete na temo doživljanja orgazma navadno pokažejo, da vaginalni orgazem doživlja le majhen odstotek žensk.

Število zaporednih orgazmov

Sanje vsakega dobrega ljubimca so, da bi svoji ženski podaril užitek množičnega orgazma, vendar pa je v praksi to lahko težavno. Večina žensk takoj po orgazmu potrebuje fazo umirjanja, saj so takrat bradavičke in klitoris zelo občutljivi. Knjig o tem, kako ga doseči, je kar nekaj, vse pa se strinjajo, da je osnova za doživljanje množičnega orgazma popolna sproščenost. Drugo navodilo, kako okrepiti orgazem (in kako doseči več orgazmov zapovrstjo), je: SPROSTITE SE! Avtor knjige Ženski orgazem brez meja,  dr. Rachel Carlton Abrams, priporoča, naj ženske najprej raziščejo, katere komponente jim pomagajo začutiti željo po spolnosti. KOMPONENTE, KI POMAGAJO ZAČUTITI ŽELJO PO SPOLNOSTI, so lahko okolje, odsotnost stresa, določen partner in ali te stvari lahko bolj intenzivno vnesete v trenutno življenje. V knjigi Ženski orgazem brez meja je opisanih nekaj tehnik za sproščanje, ki ženski pomagajo intenzivneje začutiti željo svojega telesa, kot je sproščanje z  dihanjem, avtor pa svetuje tudi izvajanje vaj, ki močno spominjajo na Keglove vaje (vaje, pri katerih ženska izmenično krči in sprošča vaginalne mišice, op. a.). Že deset minut sproščanja na dan lahko, pravi Abramsova, zelo izboljša vaše doživljanje orgazma. 

Ali obstaja točka G?

V fizioloških razlikah med ženskami, opisanih zgoraj, se nemara skriva tudi ključ do razlage obstoja znamenite točke G. Gräfenbergova točka je majhen del tkiva na sprednji steni vagine. Nekatere ženske orgazma točke G nikoli ne doživijo, drugim se izliv, ki pogosto spremlja orgazem točke G, dogaja vsakokrat, ko spolni odnos poteka v položaju, ki draži ta predel. Pri tem, ali boste doživeli orgazem ali ne, ima tudi na splošno veliko vlogo PRIMEREN SEKSUALNI POLOŽAJ. Med položaji, ki so primerni za iskanje točke G, strokovnjaki pogosto izpostavljajo položaje, pri katerih je moški za žensko, saj se tako penis med odnosom neposredno dotika prednje strani vagine. 
Zakaj je ženski orgazem tako težko doseči?
Evolucijski biolog Desmond Morris je leta 1967 v knjigi The Naked Ape (Gola opica) postavil hipotezo, da se je ženski orgazem razvil zato, da bi spodbudil intimnost s partnerjem in okrepil vez med parom. Razlog za to, da ženskega orgazma ni tako lahko  doseči kakor moškega, naj bi bil evolucijski. Ženska na ta način izbere moškega, ki bo potrpežljiv, skrben, inteligenten in bo imel bujno domišljijo, kar je drugače kot pri ostalih primatih, kjer zmaga najbolj agresiven partner. Številne druge teorije so orgazem povezovale s plodnostjo. Britanska biologa Baker in Bellis sta predlagala tezo, po kateri naj bi imel ženski orgazem funkcijo, da oklene penis in ga tako spodbudi k izlivu. Dejstvo, da ženske laže dosežejo orgazem v času ovulacije, govori v prid teoriji o evolucijski vlogi orgazma. Orgazem lahko torej okrepimo tudi S SPOLNIMI ODNOSI V ČASU OVULACIJE. 

Stopnje ženskega orgazma

Medtem ko se moški orgazem zgodi v nekaj sekundah, trajajo ženski orgazmi malce dlje. Popoln ženski orgazem doseže vrhunec, ko se njena maternica, vagina, anus oziroma mišice pelvisa gibljejo v seriji ritmičnih krčev. Pot do orgazma se prične z erekcijo klitorisa in vlaženjem vagine. Tik pred orgazmom se klitoris pomakne navznoter, labia minora oziroma male sramne ustnice pa postanejo temnejše. Zunanja tretjina vagine se skrči in zravna. Maternica se nato ritmično trikrat do petnajstkrat skrči. Na Medicinski centru Groningen z Nizozemske so ugotovili, da lahko orgazme prepoznamo po značilni frekvenci takšnih krčev. Mišični krči ob doživljanju orgazma se pojavljajo s premori, dolgimi 0,8 sekunde. Večina priročnikov o orgazmu, ki jih zadnje čase tudi pri nas ni malo (v nadaljnje branje priporočamo Lou Paget: Popolni orgazem in Mantak Chia ter Rachel Carlton Abrams: Ženski orgazem brez meja, ki sta izšla pri založbi Učila), zato (kot eno od osnovnih veščin, ki pomagajo ženski doseči intenzivnejši orgazem) navaja SAMOZADOVOLJEVANJE. 

Tantrični orgazem

Čeprav je tantra duhovna veščina in je fizična izkušnja, ki jo opisujemo z besedno zvezo tantrični orgazem, le majhen del celote, se je Zahod za iz Indije izhajajočo filozofijo najbolj zanimal prav zaradi njenih učinkov na spolnost.  Tisti, ki so kdaj izkusili tantrični orgazem, ga opisujejo kot eksplozijo čutov, užitek, s katerim se običajni orgazem ne more primerjati. IZKUŠNJA TANTRIČNEGA SEKSA je še en odgovor na vprašanje, kako okrepiti svoj orgazem. V Sloveniji boste na spletu našli kar nekaj duhovnih delavnic, ki izvajajo tehnike, s pomočjo katerih se boste naučili uporabljati tantro v domači spalnici. Če pa ste za kaj takšnega preveč sramežljivi, vam bodo prav prišli nasveti, ki jih navaja strokovnjakinja Maya Silverman. 

1. Pripravite okolje. Poskrbite, da bo prostor, v katerem se bo odvijal spolni odnos, čist, udoben in privlačen. Pripravite rjuhe, brisače in masažna olja. 
2. Sedita si nasproti in uskladita gibanje. Pri tem se glejta globoko v oči. Vse skupaj naj traja približno 2 minuti. Ne dotikajte se drug drugega. 
3. Nežno masirajta drug drugega. Če bodo občutki postali preveč strastni, se za nekaj minut ustavita in globoko dihajta. Šele ko se sprostita, nadaljujta. 
4. Popeljita drug drugega skoraj do vrhunca, nato se ustavite. Ponovite to nekajkrat. V tej fazi lahko doživite orgazem. V skladu s tantrično filozofijo orgazem ni bistvo spolnosti. 
5. Nadaljujte z običajnim spolnim odnosom. 
6. Nežno položite roko na srce in vizualizirajte toplo rožnato srčno energijo, ki se od srca pomika v srce vašega partnerja. To počnite 10 do 20 minut. 


Težave z orgazmom
Težave z orgazmom so pri ženskah običajno povezane s psihološkimi dejavniki. Če ženska ne zaupa partnerju, ima predsodke do lastnega telesa in seksualnosti ali če jo je strah občutkov, ki jih vzbuja spolnost, orgazma ne more doseči. Razen tega, da jih naučijo, kako v spolnosti doseči sproščenost, terapevti ženskam s takšnimi težavami pogosto svetujejo tudi IZVAJANJE KEGLOVIH VAJ, saj te okrepijo mišično tkivo nožnice, ki ima pri doživljanju orgazma pomembno vlogo. Učinkovit pripomoček za izvajanje teh vaj so tako imenovane ‘kroglice’, ki jih ponujajo v trgovinah s seksualnimi pripomočki. 

Do orgazma s čudežno tabletko

Če uporabljate elektronsko pošto, ste gotovo že kdaj prejeli na svoj naslov pismo, ki vsebuje oglas za čudežno sredstvo za ženski orgazem. Na tržišču obstaja veliko tovrstnih pripomočkov, od krem do tablet, vendar pa sredstva, ki bi dokazano delovalo na ženski orgazem, za zdaj še ni. Večina krem, ki naj bi povečale seksualni užitek ženske, vsebuje  aktivno sestavino l-arginin. To je aminokislina, ki jo sicer vsebujejo mlečni izdelki in pospešijo prekrvitev genitalnega predela, še posebej klitorisa. Tovrstne kreme navadno vsebujejo tudi mentol, ki naj bi pomagal pri absorpciji l-arginina. Mentol, nanesen na ščegetavček, povzroča prijetno ščemenje, kar pri nekaterih ženskah poveča spolno slo. KREMA, KI SPODBUJA ŠČEMENJE ŠČEGETAVČKA,  je torej lahko dobrodošel dodatek, vendar na nekatere ženske sploh ne učinkuje, poleg tega pa ne poveča samega orgazma, ampak le poveča željo po spolnem odnosu. 
Orgazem po travmatični izkušnji

Strokovnjaki, ki so preučevali orgazem, so si edini, da je orgazem mogoč tudi pri ženskah, ki imajo za seboj travmatično spolno izkušnjo. V knjigi Ženski orgazem brez meja jim avtorica priporoča posebne vaje, ki temeljijo na taoistični filozofiji in s katerimi lahko posameznica osvobodi svojo življenjsko energijo – chi.

KAKO TOREJ OKREPITI SVOJ ORGAZEM?
1. Naučite se katero od tehnik sproščanja in jo izvajajte vsaj 10 minut na dan.
2. Razmislite o svojih preteklih spolnih izkušnjah. Katere od njih imate v spominu kot najprijetnejše? Poskusite ugotoviti, zakaj so se vam zdele tako prijetne. Je bilo pravo okolje, partner ali kaj tretjega?
3. Raziskujte svoje telo. Samozadovoljevanje ali seks naj ne bosta enolična. Preizkušajte nove položaje, iščite nove točke užitka. Poiščite čim več različnih poti do orgazma, pogovorite se o tem s partnerjem.
4. Raziščite intenzivnost spolnih odnosov glede na vaš menstrualni ciklus. Ali tudi za vas drži, da najbolj uživate v spolnih odnosih v času ovulacije?
5. Bodite v formi, izvajajte Keglove vaje. V pomoč so vam lahko vaginalne kroglice, ki se dobijo v trgovinah s seksualnimi pripomočki.
6. Med spolnim odnosom s partnerjem zadržujta vrhunec. Tik pred vrhuncem prenehajta, počakajta nekaj minut in nadaljujta šele, ko sta se popolnoma umirila. 
Med vsemi vrstami seksualne aktivnosti je masturbacija tista, pri kateri ženska najpogosteje doseže orgazem.  Alfred Charles Kinsey, Sexual Behavior in the Human Female (1953), 132.
‘’Izkušnja orgazma je za vsako žensko drugačna. Veliko žensk orgazma ne čuti kot vrh gore, ampak kot kontinuirano zadovoljstvo, ki je bolj podobno ravnini.’’ dr.Rachel Carlton Abrams