Poplava kozmetičnih preparatov na trgu je ogromna, vendar ne nujno najboljša za kožo. Koža je naš največji organ, hranjenje in nego z izdelki različnih cenovnih spektrov in kvalitet, ki vsebujejo umetne sestavine, pa vse več žensk menja za izdelke, ki jih ponuja narava.

olja-darovi-narave

 

 

Arganovo olje
Olje se pridobiva iz plodov arganovega drevesa, ki velja za enega od najstarejših dreves. Uspeva na suhi peščeni zemlji, v pretežno puščavski klimi na jugozahodu Maroka.


Lastnosti: 
Vsebuje več kot 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, antioksidante, ugotovljena pa je tudi visoka vsebnost vitamina E. Za kozmetične potrebe se uporablja samo nepraženo hladno stiskano arganovo olje.

 
Arganovo olje je po najnovejših raziskavah dobrodošlo naravno sredstvo v boju proti staranju, kožo pomlajuje in gladi gube. Uporablja se tudi kot blažilno sredstvo pri sončarici in luskavici, dezinficira rane ter obnavlja kožo. 
Uživanje arganovega olja znižuje holesterol, preprečuje arteriosklerozo, omili revmatične težave, pomaga pa tudi pri boju s srčnim infarktom.

 

 

Avokadovo olje
Avokadovec raste v subtropskem in tropskem podnebju, njegova domovina je Srednja Amerika. Hruškaste plodove drevesa oberejo nezrele – ne dozorijo namreč na drevesu, temveč padejo na tla.
Avokado so jedli že Azteki, verjeli so da je afrodiziak. Danes velja za enega bolj hranljivih sadežev. Vsebuje veliko beljakovin, kalija, nenasičenih maščob ter vitaminov A, E, vitaminov skupine B in vitamina C.


V kozmetični industriji je avokadovo olje odlični za poškodovano, dehidrirano, suho, zrelo in hrapavo kožo. Hranljivo in negovalno olje se uporablja tudi za nego lasišča, spodbuja zdravo rast last, priporoča se proti ekcemom in strijam.

 

 

Jojobino olje
Jojoba raste v puščavah na jugu ZDA. Plodovi zrastejo do 2 cm na trimetrskem grmu. Plodovi vsebujejo tekoči vosek, bogat z vitamini in minerali. Jojobino olje pridobivajo s hladnim stiskanjem plodov in velja za najčistejši izdelek narave.

Vsebuje hranljiva maščobna olja in je bogato z vitaminom E. Olje je primerno za vse tipe kože, posebej za občutljivo in problematično aknasto kožo. Deluje protivneto in je primerno pri lajšanju lažjih opeklin. Visokohranljiva maščobna olja, ki jih vsebuje jojoba, kože ne dražijo in ne povzročajo alergij. Uporaba jojobinega olja zavira nastanje gub, ohranja elastičnost in prožnost kože, uravnava pa tudi njeno vlažnost.

 

 

Olivno olje
Uporaba in pridobivanja verjetno najbolj poznanega olja sega v daljno zgodovino, 4000 let pred našim štetjem. 
Manjše rastoče drevo oljka uspeva na sredozemski apnenčasti zemlji, največje proizvajalke so Grčija, Italija in Španija.

Olivno olje je zagotovo zdrav dodatek hrani, čaj iz listov pa pomaga zniževati krvni sladkor in tlak.

V kozmetiki se uporablja že od antičnih časov, predvsem za zdravljenje ran in odrgnin, negovanje kože in las. Uporablja se za vneto in suho kožo, je tudi sredstvo v boju proti celulitu.

Mandljevo olje
Mandljevec je sredozemsko drevo, ki zraste do osem metrov visoko in izredno dobro prenaša sušo in pomanjkanje vode.
Plodovi mandljevca – mandlji – so najboljši naravni vir vitamina E, po nekaterih virih najmočnejši antioksidant, ki učinkovito veže proste radikale v telesu.

Mandljevo olje vsebuje vitamine A, B1, B2 in B6, minerale in esencialne kisline.

Olje neguje in gladi kožo, daje občutek mehkobe. Ker je izredno blag, je primeren tudi za nežno otroško kožo. Uporablja se tudi za čiščenje kože, saj naredi tanek film in s tem preprečuje izsušitev ter kožo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja.

 

 

Kokosovo olje
Kokosovo palmo poznamo pod imenom drevo življenja, človeku daje tekočino, hrano, energijo in zavetišče. Olje že stoletja uporabljajo tradicionalni zdravniki v Indiji in na južnem Pacifiku za osvežilno in zdravilno masažo telesa.

Lajša simptome kožnih izpuščajev in drugih oblik kožnih težav, kot je kožna rdečica. Uporablja se v prehrambeni industriji, saj je izreden vir energije, omogoča hitro presnovo, izboljšuje pa tudi delovanje telesnega imunskega sistema.

 

Ekstra deviško kokosovo olje ima protibakterijske, protiglivične in protivirusne učinke (npr. proti gripi, herpesu), vpliva na razmerje holesterola v krvi, ne vsebuje transnasičenih maščob in tako normalizira nivo telesnih maščob in telesne teže.

Kokosovo olje je naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti kožo in telo pred nastajanjem prostih radikalov, ki povzročajo staranje in poškodbe kože. Uporablja se lahko kot olje za lase, obnavlja lasišče, je pa tudi sredstvo proti prhljaju.

 

 

Makadamija olje
Olje, pridobljeno iz drevesa makadamije, ki raste v Avstraliji, ima zelo ugodno sestavo maščobnih kislin, plodovi vsebujejo minerale, fosfor, magnezij, kalcij, bogato pa je tudi z vitamini skupine B in vitaminom E.

Poleg uživanja se uporablja tudi v kozmetiki, primerno je za nego občutljive kože.

 

 

Sezamovo olje
Sezam predstavlja starodavno gojeno kulturo, katere zgodovina sega vsaj v čas pred našim štetjem. V izvirni obliki izhaja iz centralne Afrike, predstavlja pa eno najstarejših gojenih kultur, tako v Afriki kot Indiji. Že vsaj dve tisočletji to rastlino gojijo med rekama Evfrat in Tigris, zelo hitro se razširila tudi na sredozemske dežele, Kitajsko in Japonsko.

To okusno olje so že v antiki poznali kot pripomoček za zdravo in lepo kožo. Tudi v sedanjosti ga veliko uporabljajo v kozmetičnih preparatih, na primer v masažnih oljih, saj odlično čisti kožo. Pomagalo bo tudi pri vnetju dlesni, če ga boste vanje vtrli. Deluje kot naravni zaščitni faktor, saj odbija do 25 odstotkov sončnih žarkov. Priporoča se za nego kože kadilcev – vsebuje namreč veliko vitaminov.

Naštetih je nekaj vrst olj, ki se med seboj razlikujejo, saj ni vsako primerno za določen tip kože. Glede na izvor, način pridelave in bogate sestavine pa lahko kožo razvajamo in negujemo z njimi, da bo sijoča in zdrava.