Hoja v vratolomno visokih petah je umetnost, ki jo ne obvlada vsaka; estetsko dovršena hoja, ki se najbolje izraža kot drsenje laboda ter videz še lepših, dolgih vitkih nog je sen vsake ženske, ki ljubi čevlje z visoko peto. Poleg tega so noro všeč tudi moškim -  ženska pa, ki jih nosi, se z njimi na stopalih počuti seksapilna in elegantna.

visoke pete


Skozi čas
Čevlji z visoko ali z vsaj višjo peto se v različnih intervalih pojavljajo že od srednjega veka; neverjetno je, da so se čevlji z visoko peto razvili pravzaprav iz čevljev za ježo! V začetku 15.stoletja so namreč služili predvsem olajšanemu sedenju na konju pri jahanju, saj je slaba dva inča visoka peta ponujala večjo stabilizacijo noge, da ta ni polzela naprej. Podoben koncept se je pojavil tudi kasneje pri kavbojskih škornjih, kjer je malce višja peta služila enakemu namenu, torej izrecno ježi.
Okrog leta 1600 so visoke pete prevzeli moški in iz obutve za jahanje se je tak čevelj prelevil v izključno dvorsko opravo. Oblika je bila seveda elegantnejša in peta je postala tanjša.
V sedemnajstem in osemnajstem stoletju je bila obsesija z visokimi petami na višku; visoke pete so bile simbol modnosti ter seveda neprekosljive elegance.
Kmalu za svojo veliko priljubljenostjo pa je vpliv visokih pet zbledel; tekom 19. stoletja so se vedno bolj pojavljali čevlji brez pet in tako pri obeh spolih izrivali vpliv višjih pet. Kmalu zatem pa se je situacija zopet obrnila in visoke pete so spet pridobile na svoji priljubljenosti, vendar tokrat izključno pri ženskah.
Tekom 20. stoletja so visoke pete še nekajkrat izrinili čevlji brez pet, vendar se je čevelj z višjo peto kljub temu obdržal na modni sceni vse do danes, ko je postal praktično »must have« vsake vsaj malo modno dojemljive dame.
 
Riziko za zdravje?
Občasno nošenje zares visokih pet ne bo škodilo našemu zdravju, lahko pa se to zgodi, kadar z višino pet ali pa z preživetimi urami v takšni obutvi pretiravamo; noga je v čevljih z visoko peto namreč v nenaravnem, prisiljenem položaju, kar vsekakor neugodno vpliva na sklepe, ožilje in celo hrbtenico.
Zdravniki in strokovnjaki iz ustanove Yale-New Haven Hospital v svojem strokovnem članku opozarjajo, da nošenje visokih pet bistveno pripomore k razvoju bolezenskih stanj kot so osteoartritis, kronično obolenje kolen, zvin gležnja ter težave s hrbtenico. V svojem poročilu navajajo tudi, da širše pete niso nič bolj nedolžne od popolnoma tankih, pravzaprav so široke pete le slepilo; širše pete nam namreč dajejo občutek stabilnosti in ravnotežja in smo zato zmožne z njimi na stopalih preživeti cel dan. S takim dejanjem pa nič manj ne tvegamo okvar sklepov in težav s hrbtenico - enako kot pri tankih petah tu namreč trpijo predvsem kolena. Najbolj zdravju naklonjena obutev je po mnenju zdravnikov še vedno čevelj brez pete ali z minimalno peto.

Ženstveno versus neženstveno
Čevelj z visoko peto pooseblja ženstvenost in eleganco, medtem ko je čevelj z nizko peto ali celo brez nje bolj praktičen in udoben. Dejansko pa so visoke pete tista stvar, ki jo mora imeti vsaka ženska v svoji omari. Kadar je kot »dress code« zapovedana eleganca, s črnimi salonarji ne moremo zgrešiti. Visoke pete pa tudi še naprej ostajajo najboljše sredstvo za zapeljevanje in izražanje ženstvenosti; nič ni namreč bolj zapeljivega kot videz dolgonoge gazele.