O mnogih stvareh, ki jih vsakodnevno počnemo, sploh ne razmišljamo, ker so nam samoumevne. Pa vendar bi se morali kdaj pa kdaj vprašati, če se jih lotevamo pravilno. Je za telo bolj koristno kopanje v kadi ali umivanje pod tekočo vodo? S hladno ali toplo vodo?

prhanje

 

Prhanje

Na kakršenkoli način že, z umivanjem vsekakor ne gre pretiravati. Z mili umijemo iz telesa maščobe, kar koži zelo škoduje, saj povzroči motnje v njeni zaščitni funkciji. V ta namen pri vsakodnevnem prhanju uporabljajte čim manj mila, uporabite ga le na kočljivih predelih, kot na primer pod pazduhami, na nogah in intimnih predelih, druge dele telesa pa le osvežite z vodo.

 

Kopanje

Kopeli si ne privoščite več kot enkrat tedensko in naj ne traja dlje kot dvajset minut. Zraven si zavrtite najljubšo glasbo (pri tem pazite, da v kopalnici ni preveč vlažno ozračje, saj v takšnem okolju radia ne smete uporabljati, prav tako naj bo ta čim bolj oddaljen od  kadi), vodi dodajte najrazličnejše dodatke - najboljša so naravna zelišča (sivka, timijan, meta, rožmarin, bezeg ...), sadje (na kolobarčke narezane limone, pomaranče ...) in podobno.

Za močnejši vonj kopeli dodajte eterična olja, ki naj bodo prav tako čim bolj naravna. Namige, kako jih prepoznate, najdete v enem izmed člankov na tej spletni strani. Po koncu kopanja se obvezno oprhajte s toplo vodo.

 

Topla ali hladna voda?

Oboje! Najbolje je, če med prhanjem preklapljate med eno in drugo, saj s tem pospešite prekrvitev. Telo se oskrbi s kisikom in hranilnimi snovmi, kar mu zelo koristi.

Prhanje vedno pričnite z rahlo mlačno vodo, nadaljujte s toplejšo in temperaturo stopnjujte. Nadaljujte s hladno vodo in postopek izmenjave najmanj desetkrat ponovite. Prhanje zaključite s hladno vodo. Ker pri kopeli take možnosti ni, uporabljajte toplo vodo.

 

Naravna kopel

Ker ste nekateri bolj ustvarjalne narave in prisegate na domače in naravno, vam ponujamo recept za čisto pravo zeliščno kopel. Naberite in posušite različna zelišča - timijan, žajbelj, rožmarin, sivko, pelin, lahko tudi bezeg, smrekove vršičke, kamilice, koprive ter vse skupaj temeljito zmešajte.

Približno 150 gramov mešanice (seveda se lahko odločite tudi za eno vrsto zelišča) denite v bombažno vrečko (namesto te lahko uporabite tudi staro nogavico) ter jo položite v kad. Kad napolnite z vodo ter se prepustite neskončnim užitkom brezdelja in sproščujočih vonjav.