Ena najpogostejših kožnih nadlog, ki prizadene do 15 % otrok in staršem povzroča veliko skrbi – ekcem. Povedano enostavneje, ekcem je vnetje kože, ki povzroči srbenje in rdečico, zdravniki pa mu pogosto pravijo tudi dermatitis. Čeprav ne obstaja pravega »zdravila« za ekcem, pa obstaja veliko učinkovitih načinov kako ravnati in preprečiti nastanek le tega, med katere sodijo tudi naravna zdravila. 

Baby Eczema

Naravni načini za zdravljenje ekcema

Otroški ekcem je zelo neugoden za malčke, vendar obstaja veliko načinov, s katerimi lahko pomagate olajšati srbečico in bolečino, ki ju pogosto povezujemo s to nadlogo.
Tukaj je nekaj nasvetov:

Ohranite redno negovalno rutino vaše kože
Zelo pomembno za vašega malčka, saj kožna stanja, kot je ekcem, potrebujejo redno negovanje za pomiritev in preprečitev samega ekcema. Redno  kopanje je zelo pomembno, saj voda pomaga omehčati kožo in kraste; prav tako kožo pripravi na vlaženje.

Bodite pazljivi, da uporabljate mlačno vodo in nežno kopel – tudi naravne sestavine so lahko pridelane s kemikalijami, kar draži ekcem, zato vedno izberite organske produkte, kot je naš Baby bedtime bath wash. Če se v dvomih, se vedno izogibajte produktov s kemikalijami kot so SLS, parabeni ali petrokemikalije, saj so znane po tem, da dražijo kožo.

Bodite prijazni do dojenčkove kože
Po kopanju poskrbite, da dojenčkovo kožo temeljito sperete in nežno posušite – ne drgnite z brisačo, saj lahko to draži občutljivo kožo.
Vedno navlažite!

Zelo pomembno, saj lahko pomaga pri blaženju srbečice in s tem prepreči, da se vaš malček praska, saj lahko to privede do sekundarnih bakterijskih okužb. Pomembno je tudi vlaženje v roku 3 minut po končanem prhanju, vedno pa uporabite olje in ne losjona. 

 

Še enkrat, prepričajte se da v izdelkih, ki jih uporabljate, ni grobih prezervativov in sestavin (kot smo omenili že zgoraj). Dobre sestavine, ki jih morate iskati vključujejo vitamin E, sončično, ognjičevo in jojobino olje. Ta olja so učinkovita in delujejo blažilno, pomirjujpče in vlažijo suho ter srbečo kožo. 

Masaža dojenčka

Poleg dobre nege kože, je za zdravljenje ekcema priporočljiva tudi masaža dojenčka. Izvedenih je bilo veliko raziskav, ki so ugotovile, da je ta praksa izjemno učinkovita. Poglejte si »Koristi masaže dojenčka«.
Ena najvplivnejših študij je izvedla dr. Tiffany Field, ki je po več kot 25 letih masažnih terapij ugotovila, da so se simptomi pri dojenčkih, ki so bili deležni dnevne masaže staršev, bistveno omilili. Rezultati potrjujejo, da enostaven nanos vlažila na kožo ni tako učinkovit, kot pa nanos z masažo.
Za več nasvetov glede masaže dojenčka si prosim oglejte naše poučne videe o masaži dojenčka.

Drugi načini, ki pomagajo pri blažitvi ekcema

 

Kamilično olje deluje protivnetno, antibakterijsko in antiglivično, klinične preiskave pa so pokazale, da se ga lahko uporabi pri zdravljenju dermatitisa. V kopel dodajte nekaj kapljic, saj boste s tem pomirili kožo. Poizkusite lahko tudi naše Baby aromatherapy čarobno olje, mešanica kamilice in sivke za pospešitev procesa zdravljenja kože. 
Za izdelke iz lešnikovega lesa velja, da pomagajo graditi in hraniti alkalno okolje v telesu, kar pomaga pri preprečevanju in pomiritvi simptomov zakisanosti. Lešnik je alkalen les, z nošenjem ogrlice iz lešnikovega lesa pa njegove lastnosti pomagajo ne samo pri ekcemu, temveč tudi prebavi, migrenah, refluksnih boleznih, slabosti, artritisu in drugih kožnih stanjih.
Naredite spremembe v prehrani

Izogibajte se procesirani hrani (pogosto vsebuje sestavine, ki povzročijo ekcem) in namesto tega kuhajte sami, z lokalnimi ali organskimi sestavinami. 
Ostanite hidrirani
Voda je ključnega pomena pri ohranjanju zdravja in še bolj za tiste, ki trpijo za ekcemom. Naša telesa so sestavljena iz približno 70 % vode, ki jo konstantno izgubljamo čez dan, zato je pomembno, da jo pravilno nadomestimo in s tem kožo ohranimo hidriran telo pa zdravo. 
.
V dojenčkovo dieto vključite probiotike in hrano bogato s probiotiki
Veliko raziskav je bilo izvedenih na področju raziskovanja vplivov želodčnih bakterij na naše zdravje, in pokazale so, da se je zdravje kože izboljšalo pri pacientih, ki so redno uživali probiotike. 
Kupujte organska oblačila
To, kar dojenček nosi, je prav tako pomembno, kot to, kar damo dojenčku na kožo. Naravna vlakna, kot sta bombaž ali svila, sta prijazna do kože, z razliko od sintetičnih vlaken, ki lahko privedejo do draženja, srbenja in neugodja. 
Bodite pazljivi, kako perete vaša oblačila 
Uporabljajte samo nebiološke izdelke za pranje ali tista, ki so narejena posebej za občutljivo kožo. Delci izdelkov za pranje po pranju ostanejo v oblačiih in reagirajo ob potenju, kar povzroči reakcije in draženje. 
Postelja naj bo prijazna
Uporabljajte antialergijsko posteljnino z bombažem ali organskim bombažem, saj zadržita pršice.


Pomembno je, da vzamete dojenčkov ekcem resno, mi pa vam bomo pri tem z veseljem pomagali.
Če imate kakršnakoli vprašanja, nam pišite.