Nosečnost je čudovit čas. Kljub intenzivni utrujenosti, slabosti in bolečinam (da ne omenimo vseh drugih tegob in simptomov, do katerih pride ob rasti dojenčka), je nekaj čarobnega v tem, da pomagamo ustvariti življenje, življenje, ki raste v vas. Nosečnost je tudi čas planiranja, sanj in upov, da se plani in sanje uresničijo ter dajo popolnega otroka.

 

otroski refluks


Pa ni vedno tako. Morda upate na tople objemčke in dolge sprehode, ali pa se veselite le sedenja in gledanja, kako vaš dojenček spi, vendar pa verjetno ne pričakujete, da ne boste morali početi nič od naštetega, to pa zaradi otroškega refluksa. To se je zgodilo meni, ko se mi je rodila hčer – upala sem, da bo pri njej kaj drugače, vendar je bila moja uboga punčka, kakor je izgledalo, v bolečinah ves čas.

Otroški refluks vas pusti z dojenčkom, ki kriči od bolečine, medtem ko se njegov trebušček bori s problemi, ki ga napadajo. To pomeni, da se dojenček ne more umiriti, posledično pa ne morete skupaj početi prav nič. Komericalna zdravila so tako blaga, da se komajda dotaknejo problema, predpisana zdravila pa imajo lahko strašne stranske učinke. Kaj lahko torej naredimo? Morda je to čas, da se obrnemo k naravnim zdravilom za pomoč vašemu otroku. Ne počutite se nemočno in začnite hoditi zdravju in sreči naproti.

Kaj je otroški refluks?

Otroški refluks  (ali gastroezofagealna refluksna bolezen) pomeni, da ima vaš otrok nerazvite mišice v požiralniku. Čeprav se simptome pogosto menja za manj resno bolezen kolika (čeprav je še vedno boleča in neprijetna), pa otroški refluks pomeni, da se zaklopka, ki se odpre, da hrani dovoli prehod iz ust do želodca, ne zapre, kot bi se morala, enkrat ko otrok hrano pogoltne. To pomeni, da lahko vse kar je otrok pojedel ali spil (vključno z mlekom) pride nazaj, zraven pa še želodčna kislina. Več kot očitno je prekomerna količina kisline neverjetno boleča.

Znaki in simptomi pogosto zajemajo bočenje hrbta po hranjenju in jok, do katerega pride zaradi bolečin ob otroškem refluksu. Spanec bo moten (vaš in otrokov), bruhajo pa lahko več, kot pa otroci brez otroškega refluksa. Poleg tega boste morda opazili tudi davljenje ali kašljanje (kar je težko gledati pri svojem otroku), prav tako pa se jim lahko redno kolca in spahuje. Čez čas lahko bolečina in neugodje vodita do zavračanja hrane (posledično izgube teže) in jokanja med hranjenjem. 


Naravna zdravila, ki pomagajo pri otroškem refluksu

Kot staršu, postane reševanje vašega otroka pred bolečinami življenjska misija in jaz nisem bila nobena izjema. In glede na to, da nobeno od zdravil ni pomagalo, sem se odločila, da se po pomoč obrnem drugam. Pri svojem iskanju sem naletela na veliko drugih poti, ki jih lahko uberemo, ko pridemo do otroškega refluksa:

 ● Dieta ob dojenju je še eden od načinov kako olajšati probleme, ki jih pozroča otroški refluks. Čeprav ni dokazanega seznama hrane, ki bi jo morali izločiti iz materine prehrane, vsaj kar se tiče refluksa, vendar pa si je dobro zapomniti, da je     otrokov prehrambeni sistem majhen in občutljiv, zato ne more prebavljati istih stvari kot odrasli. Te stvari so lahko mlečni izdelki, jajca, oreščki, soja, kofein, gluten in karkoli pekočega ter prevelika količina ogljikovih hidratov. Pomaga tudi           pitje kamiličnega čaja, saj se koristni učinki preko materinega mleka prenesejo na dojenčka in pomirijo boleč trebušček. 

 ● Med hranjenjem naj bo dojenčkova hrana privzdignjena

 ● To bo pomagalo mleku, da pride v trebuh, saj se v nasprotnem primeru lahko ustavi v požiralniku.  Vendar pa za refluks ni nujno, da se pojavi samo med obroki, zato bodite pozorni in imejte dojenčkovo glavo privzdignjeno tudi ob menjavi plenic, kopanju in, kolikor se da, med igro. 


 ● Malo in večkrat je slogan, ki se nanaša na veliko stvari v življenju in otroški refluks ni nobena izjema. Lahko se zgodi, da preveč mleka naenkrat sproži simptome refluksa, zato lahko manjši in pogostejši obroki omilijo simptome. Podiranje       kupčka po vsakem hranjenju je prav tako koristno in lahko omili bolečino, ki jo zaradi otroškega refluksa čuti vaš otrok.

 ● Lešnik pomaga pri refluksu, saj omili odvečno kislino, ki se nabere ob refluksu.

 ● Ste že kdaj slišali za nošenje dojenčka?
    Verjetno se, vendar pod drugim imenom. Pri nošenju dojenčka uporabljamo ali nahrbtnik ali pa neko drugo nosilo. Je odličen način povezovanja z vašim otrokom ob tem pa ga drži pokonci dlje kot bi bil drugače (brez pritiska na trebuh), kar omeji simptome otroškega refluksa na minimum. 

 

masazno olje za dojencke

 

Tudi kiropraktik lahko pomaga pri simptomih otroškega refluksa. Nekateri dojenčki lahko zaradi poroda trpijo za neporavnanostjo, kar lahko vodi do problemov z njihovim nebom in lobanjo, to pa pomeni, da je otroški refluks bolj verjeten. Izkušen kiropraktik lahko to popravi, s tem pa zmanjša možnosti za pojavitev otroškega refluksa. Prepričajte se, da ima vaš kiropraktik izkušnje z otroci, saj so lahko prilagoditve zgolj v malenkostih. 


 ● Masaža dojenčka
    Iz tega kar lahko kiropraktik naredi za vašega otroka do tega, kaj lahko naredite sami doma – masaža. Masaža dojenčka lahko pomaga otroškemu refluksu s tem da ohrani prebavni sistem v dobrem delovanju in razvoju, da bo bil pri zgodnji             starosti sposoben obvladati različne vrste hrane. Ne potrebujete nobene drage ali zapletene opreme; vse kar potrebujete je otroško olje (organsko, če je le možno) in nekaj kapljic sivke ali kamilic.  

Poskusite s temi alternativnimi metodami za pomiritev simptomov otroškega refluksa, saj boste s tem olajšali bolečine, ki jih doživlja dojenček, posledično pa boste srečnejši tudi vi.

Nadaljnje branje: