Starostna doba, ko se pojavi prvi zob se znatno razlikuje od otroka do otroka. Zelo pogosto se otroci rodijo z enim zobom ali več. Če so zobje preveč zrahljani, je take zobe potrebno odstraniti, saj obstaja nevarnost, da bi jih otrok lahko pogoltnil ali pa imel težave med dojenjem. Po drugi strani pa nekateri otroci razvijejo svoje prve zobe, ko so stari že več kot leto. Običajno pa se prvi zob, ki je ponavadi v sredini spodnje čeljusti, pojavi približno v starosti 6 mesecev. Celotno zobovje - 20 primarnih zob (mlečni zobje) - pa običajno zraste, ko je otrok star dve leti in pol.

 

otrosko-zobozdravstvo

 

Dobivanju zob se je pripisovalo veliko stvari: izpuščaji, jokanje, slaba volja, smrkavi nosovi, dodatno umazane pleničke, itd. Nič od tega ni moč dokazati, še posebej zato, ker se v življenju majhnega otroka istočasno dogaja tako veliko drugih stvari, ki lahko vplivajo na njegovo vedenje. Pomembno je, da morebitne znake bolezni ne razlagate kot simptome rasti zob. Nekateri zobje zrastejo brez vsakršnih bolečin; v drugih primerih pa je dlesen lahko vneta in rdeča na mestih, kjer zob prodira ven. Otrok se lahko slini, veliko grize in žveči, ali pa je samo razdražljiv, vendar je težko reči, če je to res samo zaradi rasti prvih zob.

Včasih pomaga, če otrok nekaj trdega žveči.Obroči za rast zob, ki jih lahko ohladite v hladilniku, so lahko še posebej blažilni. Tudi geli za rast zob, ki vsebujejo lokalne anestetike lahko nekoliko ublažijo bolečino zaradi vnetih dlesni. Otroku lahko daste tudi suspenzijo s paracetamolom brez sladkorja kot je recimo Calpol. Upoštevajte navodila v skladu s otrokovo starostjo.

Vsakič ko zaužijete količine sladkorja, nivo kisline v ustih pade na nivo, kjer lahko povzroči zobno gnilobo, ki traja približno pol ure. Iz tega razloga ni priporočljivo ščetkati zobe takoj zatem, ko ste zaužili kaj sladkega ali kislega, saj so zobje oslabljeni, ščetkanje pa lahko »zdrgne« površino sklenine. Zato je pametno ščetkati šele pol ure po zaužitju. Prav tako je priporočljivo po hrani žvečiti žvečilne gumije brez sladkorja, saj to spodbuja pretok sline, ki naravno zaduši kisline, ki povzročajo zobno gnilobo. Pomaga tudi, če po hrani pojeste majhen košček sira.

Pričnite s ščetkanjem takoj ko se zobje pojavijo. Ščetkajte temeljito dvakrat na dan (tik pred spanjem je najbolj pomembno). Pomagajte otroku pri ščetkanju,dokler ne bo tega res sposoben sam - običajno nekje pri sedmih letih starosti. Uporabljajte zobno pasto s fluoridom in spodbujate svojega otroka, da po ščetkanju pljune; ne splakujte po ščetkanju, saj to zmanjšuje koristi fluorida in zobne paste.Za dojenčke uporabite le drobceno količino zobne paste, in količino v velikosti graha za otroke.