Papaja, sadež angelov, prihaja iz tropskih in subtropskih dežel. Za svojo rast ima velike zahteve, saj potrebuje toploto in sonce skozi celotno leto, uničita pa jo že kratkotrajen mraz in veter.

 
papaja

Papaja živi kratek čas, vendar razmeroma hitro zraste v veliko drevo, ki v višino meri okoli tri metre. Sadež tehta približno pol kilograma in ima rumeno lupino, sredica pa je svetlo oranžna z majhnimi črnimi semeni in sladko-kislega okusa.

Hranilne vrednosti

Papaja vsebuje veliko vitamina A in C ter kalija, ki je zelo pomembno živilo za aktivne športnike. Ne manjka pa niti kalcija, železa, tiamina, riboflavina in niacina. Sadež ima nizko kalorično vrednost in malo natrija. Njegova velika posebnost je, da vsebuje esencialne aminokisline in prebavne encime, brez katerih bi bila razgradnja hrane pri človeku nemogoča.

Hranilna vrednost polovice papaje je: 59 kcal, 15 g ogljikovih hidratov, 1 g beljakovin, 12,2 vlaknin.

Prebavni encimi v papaji

Brez prisotnosti encimov popolna razgradnja hrane pri človeku ni mogoča. Vsak encim deluje na določeno vrsto hrane, zato se encimi med seboj ne morejo nadomeščati. Pomanjkanje enega samega encima lahko vpliva na dobro ali slabo počutje po zaužitju hrane. Posledica pomanjkanja je slabša absorpcija hrane ter vitaminov in mineralov.

Papaja vsebuje mnoge prebavne encime, med katerimi je najpomembnejši papain. Le-ta igra zelo pomembno vlogo pri razgradnji beljakovin in nastajanju esencialnih aminokislin (kot je na primer arganin). S prebavljanjem beljakovin in tvorbo arganina se izboljšuje mišični tonus, obnavljanje kože, hitrejše pa je tudi razgrajevanje podkožnega maščobnega tkiva. Kot proteolitični encim deluje kot naravni spodbujevalec presnove, zato je posebno priporočljiv pri upočasnjeni prebavi in pri uravnavanju telesne teže.

Aminokisline v papaji

Papaja vsebuje esencialne aminokisline, ki jih telo samo ne more izdelati:

• LEUCIN – najmočnejša aminokislina, ki skrbi za uravnavanje krvnega sladkorja, rast in obnovo celic, mišičnega tkiva, kože in kosti. Je močen pospeševalec nastajanja HGH-ja (človeškega rastnega hormona) in preprečuje razgradnjo mišičnega tkiva.
• IZOLEUCIN – ima podobne funkcije in učinke kot leucin, prav tako pa pomaga pri nastajanju hemoglobina in omogoča telesu hitrejšo  obnovo, celjenje poškodovanih delov  in obrambno funkcijo telesa pred infekcijami. 
• LIZIN – omogoča tvorbo krvnih protiteles, pospešuje rast celic in izboljšuje krvni obtok.
• METIONIN – omogoča boljšo prebavo maščob in vpliva na delovanje jeter.
• FENILANIN – omogoča tvorbo tiroksina v ščitnici.
• TREONIN – ugodno deluje na prebavo.
• TRIPTOFAN – izboljša absorpcijo vitamina B.
• VALIN – je pomemben za obnovo mišičnega tkiva.


Zdaj veste, kako v telo vnesti dovolj aminokislin, ki jih telo ne proizvaja samo. Razmislite o papaji oziroma o njenih prehranskih dopolnilih.