Količina za 5 oseb:
5 dag olja, 6 dag jušne zelenjave, 4 dag čebule, 2-3 dag slanine ali ostankov suhega mesa, 2 dag moke, sol, 10 dag paradižnikove mezge ali 75 dag svežega paradižnika, telečji ali zelenjavni fond oz. kostna juha za zalivanje, muškatni orešček, lovorov list, bazilika, 0,5dl rdečega vina, po okusu sladkor (1 dag)

Na maščobi prepražimo na kolobarje narezano jušno zelenjavo. Še preden zarumeni, ji dodamo prav tako na kolobarje narezano čebulo, kožo od slanine ali obrezke suhega mesa. Pomokamo, moko prepražimo, nato dodamo paradižnikovo mezgo, po potrebi prilijemo telečjo ali zelenjavno osnovo in dodamo začimbe. Počasi kuhamo 45 minut.
Nato omako pretlačimo, ponovno prevremo in izboljšamo z vinom ali sladkorjem. Če pripravljamo omako iz svežih paradižnikov, tedaj prepraženi zelenjavi in moki dodamo čez pol prerezane sveže paprike, prilijemo nekoliko telečje ali zelenjavne osnove in kuhamo 15 minut. Nato omako pretlačimo in začinimo.