Vonj patchouli esencialnega olja je zelo močan, bogat. Vsebuje sladko zeliščno, lesno in skoraj skrito sadno noto. Zelo kvalitetno olje bo z leti obdržalo ali pa celo izboljšalo svojo aromo.

Patchouli esencialno olje

Že stoletja se je uporabljalo kot parfum. Popularnost patchouli olja in kadila je svoj višek dosegla v 60-ih in 70-tih letih. Zakaj? Ker naj bi močan vonj patchoulija prekril vonj marihuane. V vietmanski vojni naj bi ameriški vojaki s patchoulijem prekrivali neznosne vonjave trohnečih trupel vietnamcev. Je tudi telo pomembna sestavina kadil na Bližnjem in Daljnem vzhodu. V 18. in 19. stoletju so kitajski trgovci med svilo polagali posušene veje pachouli drevesa in s tem preprečevali razmnoževanje moljev.  Tudi danes zaseda patchouli dokaj visoko mesto glede uporabnosti. Kar tretjina parfumov vsebuje patchouli, od tega več kot polovica moških. 

Naj bi delovalo antidepresivno in antistresno. 

Olje nekateri uporabljajo za zdravljenje aken, dermatitisov, ekcemov, za nego las in kot repelent. Olje naj bi pomlajevalo celice, zato ga dodajajo v preparate za nego zrele kože. Osnovne kemične komponente olja so: b-patchoulene, a-guaiene, caryophyllene, a-patchoulene, seychellene, a-bulnesene, norpatchoulenol, patchouli alcohol in pogostol. Ni toksično, ne iritira kože in ne povzroča alergij.