Sončne in starostne pege so nenevarna, a za večino ljudi odvečna in nezaželena motnja pigmentacije. Obstaja pa rešitev, kako zmanjšati njihovo vidnost.

 
pege

Pege se pojavljajo kot pikčasta pigmentna znamenja, premera od 2 do 5 milimetrov, so rdečkasto rjave barve in so lahko okrogle ali nepravilnih oblik. So bolj ali manj intenzivne barve, ki se pojavijo na predelih telesa, ki so bili izpostavljeni soncu, najpogosteje na dlaneh, licih, obrazu in nosu ter na predelu dekolteja. Lahko se pojavijo tudi na ramenih, hrbtu ali  drugih delih telesa.

Pege v osnovi nastanejo zaradi nabiranja pigmenta melanina v površinskem sloju kože. Melanin je rjavi pigment, ki je odgovoren za barvo kože. Na splošno pa velja, da barvo kože določajo štirje pigmenti. Poglavitna vloga melanina je zaščita globljih slojev kože pred negativnimi vplivi ultravijoličnih žarkov. Na osnovi prirojene količine melanina v koži, ki ni neposredno izpostavljena sončni svetlobi, se tudi določa človeška rasa. Tako se, odvisno od sposobnosti temnenja kože, ob izpostavljanju soncu znotraj bele rase določa šest fototipov kože.

Sončne pege se lahko pojavijo že v zgodnjem otroštvu in so pogostejše pri osebah, ki imajo rdečkaste ali svetle lase z belo, mlečno poltjo, ki nikakor ali zelo težko potemni, kar velja za oba spola, in to že po kratkotrajnem sončenju. Z leti se njihovo število povečuje, na soncu pa postajajo pege tudi vse bolj temne. 

Najpogostejši vzrok za pojav sončnih peg je torej izpostavljanje soncu, kar pa ne zajema le sončenja, temveč tudi vsakodnevno izpostavljanje soncu. Ravno zaradi tega so pege najvidnejše poleti, do zime pa navadno že obledijo. Sončne pege so normalen pojav in pravzaprav le nakazujejo, da je koža občutljiva za vplive sončnih žarkov.

Sončne pege, ki so simpatično razporejene po nosu in obrazu, lahko poimenujemo tudi 'okrasni' detajl obraza. Pri osebah, pri katerih pa se pege pojavijo množično in so le-te intenzivno rjave barve, pa se zagotovo pojavi interes, da jih napravijo čim manj vidne ali – še bolje – nevidne. 

Pri starostnih pegah je težava v njihovi 'izdajalski' vlogi, saj jasno sugerirajo leta in so posledično za nekatere dober razlog, da jih naredijo čim manj vidne. Starostne pege se pojavljajo pozneje v življenju. S staranjem organizma se menja tudi koža in pojav starostnih peg je tako le naravna manifestacija tovrstnih sprememb, a hkrati tudi posledica ponavljajočega se in dolgotrajnega izpostavljanja soncu v življenju.


Prikrivanje peg

O zdravljenju sončnih in starostnih peg pravzaprav ne moremo govoriti, saj takšen pojav na koži ni bolezen. Metode, ki se uporabljajo v tretmajih tovrstnih hiperpigmentiranih področij, pa so nemalokrat zelo agresivne. Uporabljajo se namreč kemijske spojine, ki (poleg tega, da posvetlijo pege) poškodujejo površinsko plast kože, kar posledično vodi v pojav razširjenih kapilaric.

Že od nekdaj znana in v raznih knjigah ljudske medicine opisana kot rastlina, katere listi, položeni na kožo kot obloga posvetlijo prekrito področje, je navadna vodna kreša. Vodna kreša ima torej belilni učinek na pigmentne madeže in zavira novo pigmentacijo. Pomemben je tudi vitamin C, ki ta učinek še povečuje. Vitamin E pa dodatno neguje kožo. Mazilo, ki vsebuje izvlečke vodne kreše ter vitamina C in E, bo tako prava pomoč pri prikrivanju peg.

Da odpravimo obstoječe in omejimo nastajanje novih madežev, moramo kožo zaščititi tudi pred UV-žarki in ustaviti tvorbo melanina. Priporočljiva je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 10, ki bo zmanjšala negativne vplive sončnih žarkov na nastanek pigmenta melanina in nastajanje novih peg.