Permanentni makeup je kozmetična tehnika, s katero na kožo nanesemo trajne pigmente, ki ima namenskost predvsem v ustvarjanju oblik, ki ponazarjajo ličila. Permanentni makeup tako predstavlja predvsem obrobljanje oči in obrobljanje ustnic, poudarjanje in zapolnjevanje obrvi, potem pa še posegi na obrazu samem – ustvarjanje »umetnih« lepotnih pik in tako naprej.

 Permanentni makeup

Permanenti makeup je najbolj uporaben in zaželjen predvsem pri ženskah, ki želijo biti »naličene«, tudi kadar za to nimajo časa. S permanentnim makeupom smo tako rekoč naličene ves čas. Pigmentacija sicer tekom časa zbledi, ponavadi za to traja več let, z rednimi popravki pa se da lepo barvo in obliko vzdrževati. Prav zaradi trajnosti permanentnega makeupa, čemur je tudi namenjen, pa ga je izredno težko odstraniti, če z njim nismo zadovoljni ali nam kako drugače ne odgovarja. Tehnike, ki se za to uporabljajo so lasersko odstranjevanje in dermabrazija (kemični ali fizični piling) ali pa kirurška odstranitev. Ob tem trčimo tudi ob bistven problem, ki se pri permanentnem makeupu pojavlja; bistven problem je seveda neizkušenost tistega, ki nam permanentni makeup izdeluje. Pomembno je, da je kozmetičarka na tem področju visoko izobražena, ima spretno in mirno roko ter predvsem, da ve kaj počne. V Sloveniji te posege opravljajo kozmetičarke, v tujini pa od države do države zavisi, kdo in kje lahko to dejavnost opravlja; pri nas namreč meje in pooblastila za opravljanje te dejavnosti niso tako strogo zakoličene. V nekaterih tujih državah posege permanentnega makeupa lahko opravljajo le strokovnjaki s posebnimi dovoljenji, predvsem dermatologi in kirurgi plastiki.

Torej, če stvar izvaja nekdo, ki s permanentnim makeupom nima daljših izkušenj, je lahko rezultat njegovega dela več kot le porazen; tetovaže so trajne, tekom časa zbledijo - vendar ne takoj, njihovo predčasno odstranjevanje pa je nadvse boleče. Pojavijo se lahko alergije na barvne pigmente v tetovaži, brazgotine, lokalne infekcije, in tako naprej. Poleg zdravstvenih problemov pa so tu še seveda problemi estetske narave, kot so denimo nenatančen nanos – kot so krive in površne obrobe in tako naprej.

Ko se odločamo za permanenti makeup, bodimo skrajno previdne; pozanimajmo se o prednostih in slabostih ter predvsem izberimo strokovnjaka, ki bo imel estetsko žilico.