Kot je razvidno že iz imena, je plenični izpuščaj nadležno vnetje kože pod pleničko. Ko pride dojenčkova koža večkrat v stik z amoniakom, ki se nahaja tako v urinu kot blatu, se lahko razvije rožnat ali rdeč izpuščaj. Ta je velikokrat boleč, občutljiv in bo vašemu dojenčku povzročil vidno nelagodje.

dojenček

 

Naravna zdravila za plenični izpuščaj
Najboljša rešitev za plenični izpuščaj je preventiva, v katero spada bolj pogosta in takojšnja menjava plenic. Vendar pa na žalost pleničnega izpuščaja vedno ne moremo preprečiti, sledeča naravna zdravila pa vam lahko pomagajo pri hitrem okrevanju.


Aromaterapija za dojenčke

-Otrok naj bo brez pleničke vsakič, ko je to le mogoče, saj s tem koža diha. V primeru »nesreč«, je priporočljivo, da vašega dojenčka poležete na brisačo, če pa se začnejo valjati ali plaziti, pa na tla, ki jih je enostavno očistiti. Soba naj ne bo preveč mrzla, če pa je zunaj dovolj toplo, ga lahko odnesete tudi ven.

-Poskusite s plenicami iz blaga. Te so veliko prijaznejše do dojenčkove kože, saj plenice za enkratno uporabo vsebujejo kemikalije, ki lahko dražijo dojenčkovo kožo.

-Prizadete predele operite z zeliščnim poparkom, na primer sivko ali kamilico, ki bo pomagal pri zaščiti dojenčkove kože in pospešil celjenje. Organske izdelke za nego kože kot je na primer Mumma Love Organics Otroško aromaterapevtsko čudežno olje, lahko uporabite za blaženje učinkov in pomiritev vašega otroka. Nekaj kapljic dodajte v toplo vodo nato pa nežno sperite prizadete predele.

-Homeopatska ognjičeva krema je odličen izdelek za nego otroško kaže, saj pomirja neprijetno srbečico in pekoč občutek, ki ga povzroča plenični izpuščaj. Ta krema bo prav tako nudila zaščitno plast, ki bo dojenčkovo kožo varovala pred učinki amonijaka.


Z uporabo organskih otroških izdelkov in naravnih sredstev za plenični izpuščaj lahko lajšate nelagodne simptome brez uporabe kemikalij. Komercialni pripravki pogosto vsebujejo kemikalije, ki delajo več škode kot pa koristi, zato se pozanimajte o organskih izdelkih za nego kože, ki so na voljo in jih poskusite.