Težave s podočnjaki ima marsikatera ženska in tudi marsikateri moški. Zakaj pride do tega in kaj lahko storimo?


podočnjaki

Največja krivca za nastanek podočnjakov sta sonce in kajenje:

Sonce: UV žarki so škodljivi, uničujejo nam kožo, povzročajo njeno prezgodnje staranje in neelastičnost. Posledica prekomernega izpostavljanja UV žarkom je, da se koža naguba in povesi.

Kajenje: Cigaretni dim vsebuje snovi, ki povzročajo prezgodnje staranje krvnih kapilar in povzročajo motnje v delovanju mikro cirkulacije. Podkožna tkiva so tako ne prekrvavljena in začno odmirati, ker ne dobijo dovolj kisika. Vezna tkiva se tako povesijo in nastanejo "vrečke".

Nekateri ljudje imajo temnejše podočnjake. Včasih je to posledica slabega zdravja ali pa neprimerne nege, vendar pa to ni nujno. Največkrat je barva podočnjakov določena z geni.

Še nekaj dejstev o podočnjakih:

1. Koža na podočnjakih je kar 7 krat tanjša od preostale kože na telesu, zato je tako občutljiva in bolj podvržena hitrejšemu staranju.

2. Koža tam ni le tanjša, temveč tudi prozornejša. Poleg tega se nahaja nad mišico škrlatne barve in zato podočnjaki izgledajo temneje.

3. Staranje povzroča, da se podkožna maščoba iz očesne luknje vse bolj pomika navzdol v smeri proti podočnjakom in včasih povzroča tudi zabuhlost. Količina maščobe v očesni luknji se tako manjša in zato oči postajajo bolj vdrte. Koža pa postaja temnejša, saj med njo in krvnimi kapilarami ni več maščobe in so kapilare tako bolj vidne.

4. Zabuhlost povzročajo slana hrana, zravila, ki zadržujejo vodo v telesu (sem sodijo tudi kontracepcijske tabletke), premalo spanca, alergije in hormoni.

5. Težave s podočnjaki in votlim predelom okrog oči lahko odpravi estetski kirurg z uporabo injekcije s polnilom. Z vbrizgom ublaži vidno pigmentacijo in tako so podočnjaki manj temni.

6. Pri ljudeh, ki imajo temne podočnjake zaradi dedne zasnove, pa estetski kirurg uporabi laser, ki kožo na podočnjakih odebeli, učvrsti in posveti.