Letošnje poletje se zopet ponaša z visokimi temperaturami. Vročinski val ima specifičen vpliv na vsakega posameznika – nekateri obožujejo vročino in imajo v tem času polno energije, drugi pa jo slabše prenašajo in se raje na vse možne načine izogibajo objemu sončnih žarkov.
Sonce je za človeka zagotovo pomembno iz več vidikov:
-Pod vplivom UV-žarkov v našem telesu nastaja vitamin D, ki sodeluje pri razvoju kosti; v primeru pomanjkanja se spremeni kostna gostota (zmanjšana kvaliteta), v hujših primerih se lahko razvije bolezen rahitis. Glavni viri vitamina D so ribje olje, mleko in mlečni izdelki.
-Duševno zdravje. Ne glede na prag prenašanja vročine sonce v človeku vzbudi pozitivne občutke in optimizem. Obstajajo številne raziskave, ki dokazujejo, da je v državah Severne Evrope (Skandinavija) več depresivnih oseb kot na južnejših območjih. Vzrok so obdobja polarnih noči, ki trajajo tudi nekaj mesecev, torej so ljudje zelo dolgo brez dnevne svetlobe.
-Ugodno vpliva pri kožnih boleznih, kot je luskavica in težavah z aknami.
-V lepem vremenu veliko časa preživimo zunaj, se gibamo na najrazličnejše načine: gremo na pohod, lahkoten tek v naravo, na morje, v gore, se družimo in skupaj preživljamo nepozabne trenutke.
Vendar pa vse ni tako rožnato, kot se sprva zdi. Poleg vseh ugodnih učinkov sonce s seboj prinaša tudi veliko nevarnost. Oddaja UV žarke, ki lahko usodno vplivajo na naše zdravje.

KAJ MORAMO VEDETI O ULTRAVIJOLIČNI SVETLOBI?
Svetlobo v grobem delimo v tri območja glede na valovno dolžino, ki jo oddaja: ultravijolična (UV), vidna in infrardeča (IR). Najvišjo energijo nosi prva, najnižjo zadnja izmed naštetih.
Ultravijolično svetlobo naprej delimo v UVA, UVB in UVC. Pred UVC žarki, ki imajo največjo energijo in bi v zelo kratkem času razgradili naša tkiva, nas ščiti ozonska plast. Delovanje UVB žarkov zelo hitro občutimo na koži, ko smo izpostavljeni soncu, saj povzročajo opekline, v najhujšem primeru pa celo nastanek različnih vrst kožnega raka, od katerih je najnevarnejši maligni melanom. UVA imajo najnižjo energijo, zato njihovega prodiranja (vse do usnjice oziroma dermisa) ne zaznamo kot pri prejšnji obliki (UVB). UVA so glavni krivci za fotostaranje kože, ki je povzročeno zaradi UV sevanja in predstavlja kar 80% vsega staranja (drugih 20% zavzema dedno pogojeno staranje)!!

Dejstvo je, da smo UV valovanju izpostavljeni praktično vedno in povsod, tako poleti na morju kot pozimi v gorah. UVB in UVA prodirajo skozi vodo, zadnji pa tudi skozi steklo, zato je prepričanje, da nas sonce med vožnjo v avtu ne more opeči, zmotno. To dokazuje tudi primer starejšega gospoda, ki je opravljal poklic tovornjakarja. Njegova leva stran obraza je bila skozi desetletja dela izpostavljena soncu, kar je izrazito opazno pri primerjavi obeh polovic obraza.

sončne poškodbe

Glede na tip kože različno nagnjeni k nastanku rdečice, opeklin oziroma pojavu zagorelosti. Po Fitzpatrickovi klasifikaciji obstaja 6 fototipov ljudi:
Tip I: vedno opečeni, nikoli porjaveli (bleda koža, blond ali rdeči lasje in modre oči; pegice) – tudi znan kot keltski tip.
Tip II: po navadi opečeni, redko porjaveli (svetla polt, blond/rdeči lasje, modre/zelene/svetlorjave oči).
Tip III: včasih blago opečeni, enakomerno porjavijo (kremna, bež polt, kakršnakoli barva oči oziroma las)
Tip IV: minimalne opekline, zelo hitro in enakomerno porjavijo (naravno srednje rjava polt).
Tip V: kot pri tipu IV, vendar je naravna polt temno rjava.
Tip VI: ni opeklin/porjavitve – temnopolti.


Običajno posameznik ne zavzema le enega, temveč kombinacijo dveh fototipov. V Sloveniji prevladuje mešanica II-III, kar pomeni, da nas bo ob izpostavljanju soncu precej hitreje opeklo kot na primer prebivalce Mediterana ali temnopolte osebe, zato je izjemnega pomena izbira pravilnega kozmetičnega izdelka za zaščito pred soncem.

Posebno pozornost posvečamo zlasti dojenčkom in otrokom, ki imajo bolj občutljivo kožo in jim moramo poleti, ko je stopnja nevarnosti UV žarkov izredno velika, večkrat dnevno nanesti zaščito. Predvsem na morju, ko je skok v prijetno hladno vodo neizogiben, je treba kozmetični izdelek nanesti v dovolj veliki količini, to pa predstavlja 7 čajnih žličk: 4 za vse ude ter po ena za obraz, sprednji (trebuh) in zadnji del (hrbet). Po vsakem prihodu iz vode je potrebno nanos ponoviti, zelo pomembno pa je, da počakamo, dokler se izdelek ne vpije v kožo. Seveda se moramo v kritičnem času, to je med 10. in 16. uro, zadrževati v hiši oziroma kateremkoli prostoru, kjer smo zaščiteni pred UV žarki.

Paziti moramo tudi pri izbiri zaščitnega faktorja (SPF – Sun Protecting Factor), ki predstavlja zaščito pred UVB žarki. Najbolj smiselna bi bila uporaba zaščitnega faktorja vsaj 15, 20 oziroma 30. Ker se raven zaščite z višanjem SPF bistveno ne spreminja, se vprašamo, ali je sploh dobro smiselno nanesti izdelek z SPF 50. Odgovor na to vprašanje je pritrdilen, saj v večini primerov nanesemo znatno premajhno količino izdelka, zato nam ta ne nudi tolikšne zaščite, kot je navedena na embalaži.

Na nekaterih embalažah zaščitnih kozmetičnih izdelkov lahko opazimo tudi oznako UVA, ki pomeni, da proizvod ščiti tudi pred to vrsto ultravijolične svetlobe. Pogoj za uporabo oznake je formula UVA PF (UVA zaščitni faktor)= 1/3 SPF (zaščita pred UVB).KAKO IZBRATI PRIMEREN IZDELEK GLEDE NA CILJNO SKUPINO, TIP KOŽE, OBČUTLJIVOST?
Pri nakupu zaščitnega kozmetičnega izdelka vedno gledamo oznake na embalaži. Včasih so že na sprednji strani ključne informacije, za kakšen tip kože je izdelek namenjen, katerih potencialnih iritantov ne vsebuje (pomembno pri občutljivi koži). Vendar pa je v vsakem primeru potrebno pregledati INCI seznam sestavin, ki je vedno naveden na zadnji strani ovojnine.
Predvsem pri otrocih in nosečnicah izbiramo izdelke, ki imajo v seznamu sestavin navedene UV-filtre, kot sta Mexoryl S (ali M) in Tinosorb S (ali M). Sta praktično brez neželenih učinkov, saj ne povročata fototoksičnih reakcij kot npr. avobenzon, nista mutagena, teratogena ali karcinogena. Prav tako odsvetujemo derivate kafre, ki veljajo za najbolj zloglasne UV filtre. V seznamu se nahajajo kot pod različnimi imeni s skupnim korenom »benzofenon«. Vsi omenjeni spadajo med novejše – organske UV filtre, ki delujejo tako, da absorbirajo sončno svetlobo. Med anorganske pa prištevamo titanov dioksid TiO2 in cinkov oksid ZnO, ki v Evropi ni dovoljen kot UV filter. Njuno delovanje temelji na odbijanju sončnih žarkov, zato na koži povzročita pojav neestetske beline, ki je pri večini uporabnikov nezaželena. V primeru nanometrskih velikosti TiO2 mora biti v oznaki pred tem UV filtrom predpona »nano«.

sončna krema

Primeren izdelek izbiramo tudi glede na tip kože. Predvsem v primeru mastne, k aknam nagnjene kože je treba paziti, da izbiramo izdelke z oznakami »nekomedogeno«, »neaknogeno« in podobno, saj lahko sicer le povečamo stopnjo izražanja teh nepravilnosti.
Med kozmetične izdelke, ki so popularni zlasti poleti, spadajo sredstva za samoporjavitev. Uporabljajo jih osebe, ki so svetlejše polti in težko oziroma sploh ne porjavijo oziroma tisti, ki se zavedajo škodljivosti sončnih žarkov, obenem pa želijo pridobiti poletno polt. Potrebno je izpostaviti dejstvo, da ti izdelki sami po sebi ne nudijo zaščite pred soncem, zato je treba sočasno uporabiti tudi zaščito!
Poletje je v polnem razcvetu, zato pazite nase in na svoje telo, predvsem na kožo, organ, ki opravlja številne naloge, med drugim nas varuje pred zunanjimi dejavniki, kot je UV sevanje in je zato zelo obremenjen. Zaščitite sebe in svoje bližnje ter še dalje uživajte v radostih vročega letnega časa. Zdravje vam bo hvaležno!