Poškodbe na koži, ki jih povzroča sonce, so lahko akutne, kot na primer opekline, ali pa kronične, na primer postopne spremembe kože, ki so posledica dolgoletnega izpostavljanju soncu. Kronične poškodbe lahko povzročijo kozmetične spremembe na izgledu kože, kot na primer fine ali grobe gube, ali pa spremembe, ki so nevarne za zdravje, na primer predrakave lezije. Sonce lahko kožo prizadene tudi s pegami, razbarvanimi deli kože in bledikavostjo. Obstajajo močni dokazi, ki potrjujejo, da se ultravijolična svetloba vzrok za veliko sprememb, ki jih povezujemo s prezgodnjimi znaki staranja kože.

poškodbe na koži od sonca

Hiperpigmentacija je povezana s povečanjem melanina, substance v telesu, ki vpliva na barvo (pigment). Izpostavljenost soncu je glavni vzrok hiperpigmentacije in bo le še potemnila že hiperpigmentirane predele.

Kakšna je razlika med UVA in UVB žarki?

Obstajata dve vrsti UV žarkov – UVA in UVB – in oba lahko škodujeta vaši koži. UVA žarki prodrejo globoko v plasti kože in vodijo do prezgodnjih znakov staranja, ki vključujejo linije in gube. UVB žarki so glavni vzrok za opekline, saj prodrejo čez povrhnjico in poškodujejo kožne celice.

Prevelika izpostavljenost UVA ali UVB žarkom lahko prispeva k nastanku kožnega raka

Prevelika izpostavljenost UVA ali UVB žarkom lahko prispeva k nastanku kožnega raka. Zato je pomembno, da uporabljamo sončne kreme skozi celo leto, saj ostaja količina UVA žarkov konstantna skozi celo leto in celo presega količino UVB žarkov tako v poletju kot zimi. Tudi ob oblačnih dneh lahko 80% UVA žarkov prodre skozi oblake. Če se dotaknemo solarijev, je pomembno vedeti, da ti primarno oddajajo UVA žarke, ki prodrejo globoko v kožo.

Kaj lahko storite za zaščito vaše kože pred UVA in UVB žarki?

Ker SPF meri zaščito pred opeklinami, ki jih v glavnem povzročijo UVB žarki, je pomembno, da imate sončno kremo oz. izdelke, ki ščitijo tako pred UVA kot UVB žarki. Ti so navadno označeni z izrazom »široki spekter« in so na voljo kot kreme za obraz in telo ter dnevni vlažilci.

Sončno kremo s širokim spektrom uporabljajte vsak dan, da zaščitite vašo kožo pred škodljivimi učinki sonca. Nanesite zadostno količino sončne kreme, še posebej če ste veliko zunaj. Pri plavanju ali aktivnostih, kjer se znojite, uporabite vodoodporno sončno kremo in izberite tisto, ki nudi SPF (faktor) 15 ali več.

SPF se uporablja za merjenje časa, ki ga s sončno kremo preživite na soncu, preden vas to opeče. Če na primer nanesete sončno kremo s faktorjem 30, to pomeni, da bi ob zadostnem nanosu sonce potrebovali 30-krat več časa, da vas opeče, kot pa če kreme ne bi imeli. Kremo bi tako morali ponovno nanašati vsaki dve uri, po prihodu iz vode pa se do suhega obrisati in ponovno nanesti.

Za pravilno diagnosticiranje in zdravljenje priporočamo obisk pri vašem dermatologu ali zdravniku.