SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
8 šalotk, 4 filirane postrvi, sok 1 limone, 1 lovorov list, sol, po 1 šopka peteršilja in kopra, 100 g masla, 3 rumenjaki, 3 žlice belega vina, sveže zmlet beli poper, malo worcestrske omake in rezine limone za okras.

 POSTRVJI FILE Z ZELIŠČNO PENO

 

Šalotke olupimo. Fileje oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in pokapljamo z limoninim sokom. V veliko plitvo kozico nalijemo 1 l vode, dodamo šalotke, lovorov list, žličko soli in zavremo. Postrvje fileje položimo v zavrelico in na šibki vročini poširamo 5 minut. Voda medtem ne sme vreti. Čez pet minut postrvi in šalotke s penovko poberemo iz kozice in damo na toplo. Peteršilj in koper oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Nekaj listkov prihranimo za okras, druge drobno sesekljamo. Maslo narežemo na koščke. Rumenjake in vino damo v lonček in na zelo šibki vročini ali v vroči kopeli stepamo, dokler ne nastane gosta pena. Takrat začnemo postopoma vtepati vanjo maslo, in sicer košček za koščkom. Nazadnje primešamo sesekljana zelišča in peno začinimo s soljo, poprom in worcestrsko omako. Peno razdelimo na postrvje fileje, obložimo s šalotkami, okrasimo s prihranjenimi zelišči in z limoninimi rezinami ter ponudimo.

Ta izvrstna jed je primerna tudi za pogostitev. Za prilogo pripravimo krompirjev pire in dušen svež grah, ki je v začetku poletja prava poslastica. Če želimo biti posebno imenitni, pire nabrizgamo v gnezdeca in grah ponudimo v njih. Če nam filiranje rib dela težave in če nam v ribarnici niso voljni narediti te usluge, kupimo že pripravljene fileje kake druge ribe, recimo morskega lista.