Pomembni so tako iz funkcionalnega kot tudi iz estetskega vidika.

nega zob

Nujno je, da jih cenimo in da obdržimo čim dalj časa lepe in zdrave zobe. Veliko ljudi zobe ne neguje kot bi morali in si za to vzamejo premalo časa. Pravilno čiščenje zob, je pa zelo pomembno pri ohranjanju zdravih zob in dlesni.

Pravilno čiščenje

Umivanje zob naj traja vsaj 3 minute vsaj dvakrat dnevno.

1. Izberite kvalitetne proizvode za nego zob.

2. Pomembna je izbira primerne zobne ščetke. Poznamo trde, srednje trde in mehke ščetke. Pri izbiri se posvetujte s svojim osebnim zobozdravnikom. Zobno ščetko redno menjavajte, vsaj enkrat na dva meseca.

3. Zobe umivajte s krožnimi gibi z 8-10 potegljajev na posameznih predelih. Nato se premaknite za dva zoba naprej. Krožite po površini zob od dlesni navzven proti konici zob. Zraven umivajte tudi dlesni, zaradi dobre prekrvavitve le teh. Če se ob umivanju zob pojavi kri, je to znak, da dlesni umivate premalo in da niso dovolj prekrvavljene.

4. Ne pozabite na zadnje zobe in na notranjo stran zob, ki jih umivamo s potegljaji navzven. Zobozdravniki svetujejo, da umijete najprej grizne ploskve zadnjih zob.

5. Zobe spirajte redno tudi z ustno vodo.

6. Uporabljajte zobno nitko, priporoča se vsak dan in z njo očistite med zobne prostore, ki jih z navadno ščetko ne dosežete. Pri tem pa morate paziti da ne ranite dlesni. Uvajanje nitke med zobe ne sme biti boleče. Nitko uporabljate predvsem zvečer.

7. Po umivanju z jezikom preverite, če ste dobro umili tudi zadnje zobe.