SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 cvetača (približno 750 g), 250 g stročjega graha, 30 g masla, 4 paradižniki (približno 300 g), sol, sveže zmlet poper, 300 g zmlete svinjine, 1 jajce, 2 žlici drobtin, 2 žlici olja, 20 g margarine, 20 g moke, 375 ml smetane za stepanje in 100 g topljenega sira.

 

Cvetačo očistimo, operemo in dobrih 10 minut kuhamo v slanem kropu. Napol kuhano odcedimo. Stročji grah očistimo, operemo in približno 5 minut pražimo na vročem maslu. Paradižnike za 30 sekund potopimo v krop, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Razrežemo jih na osmine ter dodamo k stročjemu grahu. Posolimo in popopramo ter odstavimo.

Za cmočke ugnetemo zmleto meso, jajce, drobtine, sol, poper in 3 žlice vode. Iz mesnega testa oblikujemo majhne cmočke. V ponvi segrejemo olje, damo nanj cmočke in jih pečemo približno 7 minut. Vmes jih večkrat obrnemo.

Stročji grah in paradižnik ter cmočke damo v nepregorno posodo. Na sredino položimo cvetačo. V lončku razpustimo margarino in stresemo nanjo moko. Med mešanjem malo popražimo in zalijemo s smetano. Dodamo na koščke narezan sir in zavremo. Na šibki vročini mešamo, dokler se sir ne stopi. Vsebino lončka zlijemo na cvetačo. Posodo postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC, in jed pečemo približno 10 minut.