SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
8 srednje velikih glavic belgijskega radiča, 500 g solatnega krompirja, 150 g šampinjonov, 2 žlički limoninega soka, 2 stroka česna, 1 žlica masla ali margarine, 1/8 l suhega belega vina, sol, sveže zmlet poper, ščepec sveže naribanega muškatnega oreška, za noževo konico zmletih klinčkov, 125 g smetane za stepanje, 50 g naribane srednje stare gavde in nekaj kosmov masla.

 

Glavice belgijskega radiča operemo, jim obrežemo kocene in odstranimo morebitne slabše zunanje liste. Glavice po dolgem razpolovimo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na četrtine. Šampinjone očistimo, narežemo na četrtine in takoj pokapamo z limoninim sokom, da ne bi potemneli. Česen olupimo in sesekljamo.
V kozici, ki jo lahko postavimo tudi v pečico, segrejemo maslo ali margarino, dodamo česen in ga pražimo, da postekleni. Dodamo šampinjone in belgijski radič, zalijemo z vinom in zavremo. Dodamo krompir in začinimo s soljo, poprom, z muškatnim oreškom in zmletimi klinčki. Kozico pokrijemo in vsebino 20 do 25 minut dušimo na šibki vročini. Prilijemo smetano in v odkriti kozici zelo počasi dušimo še 10 minut. Medtem močno segrejemo žar v pečici.
Zdušeno enolončnico potresemo z naribanim sirom in s kosmi masla. Kozico postavimo v pečico pod žar in jed kratek čas prepekamo. Prepečeno takoj ponudimo.